Saturday, 22 November 2014

ALWAYS 5!!

 













“ Doktor, macam mana dengan Changmin?” tanya Yunho. “ Dia dah okay tapi dia sedang tidur kerana kami suntik ubat agar dia dapat berehat,” jawab doktor yang bernametag Kang Minhyuk. “ Yunho, I need to tell you something. Changmin has pancreatic cancer,” kata-kata Dr. Minhyuk membuat Yunho tersentak. “ Bwo? Dia masih boleh diselamatkan?” tanya Yunho dengan linangan air mata. “ Mianei, Yunho. Unfortunately, I can’t. Just a miracle can save your dongsaeng,” ujar Dr. Minhyuk.
***
                “ Changmin, are you okey now?” tanya Yunho. Changmin hanya menggangguk lemah. “ Hyung, Changmin sakit apa? Everything is good, right?” Changmin memandang Yunho. Yunho kehilangan kata-kata. Dia tidak mampu untuk memberitahu Changmin mengenai penyakitnya. “ You will okey, Changmin. Hyung akan pastikan itu,” kata Yunho sambil tersenyum. “ Hyung...Changmin rindukan Jaejoong hyung, Yoochun hyung dan Junsu hyung,” ujar Changmin secara tiba-tiba. Yunho hanya memandang Changmin tanpa sebarang kata. “ Dah lama kita tak jumpa dorang kan? Hyung, boleh Changmin nak jumpa dorang?” tanya Changmin. “ Kenapa tiba-tiba kau cakap pasai dorang?” tanya Yunho. “ Don’t know, hyung. Tapi Changmin hanya rasa nak jumpa dorang sebelum terlambat,” jawab Changmin perlahan. “ Yah~ jangan cakap macam kau dah nak mati!” marah Yunho walaupun dia tahu hakikatnya. “ Hyung, boleh tak Changmin nak jumpa dorang?” tanya Changmin lagi. “ Hyung akan jumpa dorang! Hyung akan paksa dorang untuk jumpa kau! Okey?” balas Yunho. Changmin tersenyum. “ Gumawo, hyung”.
***
                Changmin sedang nyenyak tidur ketika Heechul dan Jonghyun datang melawat Changmin. “ Yunho, you need to tell Changmin about his disease,” ujar Heechul perlahan. “ Yes hyung, you need to do it,” kata Jonghyun. Yunho hanya mampu memandang wajah mereka sambil cuba menahan air mata daripada menitis. “ I can’t hyung, Jong-ah! I still can’t accept that he will die, he will leave us!” ujar Yunho perlahan. Tiba-tiba mereka bertiga terdengar bunyi sesuatu jatuh dari luar bilik rawatan Changmin. Yunho terus bangun untuk melihat apa yang telah berlaku. Yunho terkejut apabila melihat Junsu berdiri kaku di depan bilik Changmin dengan linangan air mata. “ Junsu?” Yunho terkejut apabila melihat Junsu setelah hampir bertahun mereka tidak bertemu. “ Hyung, apa yang Junsu dengar tak betulkan? Changmin okey ja kan?” tanya Junsu dengan linangan air mata. yunho terus memeluk Junsu. “ Mianei, Junsu. Hyung tak jaga our maknae dengan baik..mianei,” Junsu terus menangis di pelukan insan yang pernah menjadi leadernya. Dia tidak pernah menyangka bahawa mereka akan dipertemukan dalam keadaan sebegini.
                Heechul dan Jonghyun hanya mampu melihat. Air mata mereka turut menitis. Tanpa mereka sedari, Changmin melihat segala yang berlaku. “ Jika aku perlu sakit untuk menyatukan kembali kami seperti dulu, aku sanggup menanggung kesakitan itu. Aku hanya ingin diberikan peluang untuk merasai kebahagian yang pernah kami kecapi dulu,” bisik hati kecil Changmin.
***
                “ Junsu, apa yang dah berlaku? Kenapa kau menangis?” tanya Jaejoong. Jelas terpapar riak kebimbangan di wajahnya. “ Hyung....Changmin....” Junsu tidak mampu menghabiskan kata-katanya. Hanya esakan yang kedengaran. “ Kenapa dengan Changmin? Hyung dengar yang dia masuk hospital, dia okey kan?” tanya Yoochun pula. “ Hyungs..Changmin sakit...pancreatic cancer...” tangis Junsu. Wajah Yoochun dan Jaejoong berubah. “ Junsu!!! Jangan nak merepek. He is okey, right?” nafI Jaejoong. Walaupun mereka bertiga bukan lagi member DBSK, dia tetap sayangkan Changmin dan Yunho. Mereka berdua pernah menjadi sebahagiaan daripada kehidupannya. Dia sentiasa mendoakan yang terbaik untuk mereka.
                Junsu sudah terduduk sambil linangan airmata. “ Hyungs, Junsu tak bohong...Changmin...he...is..” Junsu tak mampu menghabiskan kata-katanya. Air matanya terus menitis tanpa henti. Jaejoong dan Yoochun sudah terkaku. Junsu tak mungkin berbohong. Junsu tidak mungkin mereka-reka cerita sebegini kerana mereka berdua tahu betapa Junsu sangat menyayangi Changmin, betapa dia tidak mahu meninggalkan Changmin dulu. “ Hyung, what we do now? I don’t want to lost him..” tangis Junsu tanpa henti. Jaejoong dan Yoochun turut memeluknya. Mereka turut menangis.
***
                Jaejoong mendengar bunyi loceng, lantas dia bangun untuk membukanya. Dia cukup terkejut apabila melihat Yunho sedang melutut di hadapan pintu rumahnya. “ Yunho!! Apa yang kau tengah buat nie?? Bangun!!” jeritan Jaejoong membuatkan Junsu dan Yoochun turut berlari keluar. Mereka berdua turut terkejut apabila melihat Yunho sedang melutut. “ Changmin nak jumpa korang..itu permintaan dia..tolong tunaikan. Aku tahu korang mungkin bencikan aku kerana aku tak cuba pertahankan korang dulu..tapi Changmin, dia..akan mati..itu permintaan dia yang terakhir..” rayu Yunho. Jaejoong terus memeluk Yunho dengan linangan air mata, “ Kitaorang tak pernah bencikan kau. Kitaorang sayangkan kau dan Changmin. Tanpa kau merayu pun, kitaorang akan tetap pergi melawat Changmin kerana selamanya dia adalah maknae kesayangan aku. Jangan risau, Changmin seorang yang kuat. Aku tahu dia pasti mampu bertahan,” ujar Jaejoong perlahan. “ Aku takut..aku takut, aku akan kehilangan dia seperti aku kehilangan korang bertiga..aku tak kuat,” tangis Yunho. Junsu dan Yoochun turut menangis.
***
                “ Changmin-ah, hyung ada surprise untuk kau,” ujar Yunho sambil tersenyum. “ Apa, hyung?” tanya Changmin. Yunho membuka pintu dan tiga orang yang ditunggu oleh Changmin masuk ke dalam bilik wad Changmin dengan senyuman. “ Hyungs!!!!” Changmin terus memeluk mereka bertiga dengan linangan air mata. Hanya Tuhan saja yang tahu betapa dia merindui mereka bertiga. “ Yah! Sejak bila kau jadi crybaby nie?” tanya Jaejoong sambil mengesat tangisan Changmin. “ Bogoshipo hyungs..jeongmal bogoshipo,” tangis Changmin. Yunho melihat mereka berempat daripada jauh. Tanpa sedar, air matanya turut menitis. “ Mianei Changmin..andainya hyung mempertahankan mereka bertiga dulu. DBSK akan tetap berlima..dan kau takkan kehilangan dorang..joengmal mianei,” bisik hati Changmin.
***
(Sebulan kemudian)
                Mereka berempat tidak pernah meninggalkan Changmin. Mereka sentiasa menjaga Changmin tanpa mengira siang dan malam. Di saat Changmin menjerit kesakitan, mereka akan selalu ada untuk memeluk dan memberinya semangat. Di saat Changmin menangis, mereka akan selalu ada untuk mengesat tangisannya dan membuatnya ketawa semula. “ Hyungs, Changmin gembira kerana Changmin dapat penyakit nie,” ujar Changmin dengan senyuman. Junsu menampar perlahan bahu Changmin. “ Yah! Why you talk like that? Nie bukan perkara yang menggembirakan. Babo!” marah Junsu. Changmin tersenyum. “ Disebabkan penyakit nie, kita dapat berkumpul kembali. Changmin dapat merasai kasih sayang 4 hyungs kembali. Hanya Tuhan saja yang tahu betapa Changmin rindukan saat-saat dulu. Changmin rindukan saat kita berlima perform. Kalo dengan merasai kesakitan ini, Changmin dapat lalui semua kegembiraan dulu, Changmin rela sakit,” mereka berempat terdiam saat mendengar kata-kata Changmin. “ Hyungs...boleh tak kalo kita perform as 5 members lagi? Just once!” rayu Changmin.
                Semua mata memandang Yunho. Yunho memegang tangan Changmin. “ We will perform as 5 again, don’t worry..hyung janji,” ujar Yunho perlahan.
***
                Hasil rayuan Yunho dan bantuan artis SM yang lain, sebuah mini konsert telah diadakan demi menunaikan permintaan Changmin. Yunho gembira saat melihat senyuman di bibir Changmin. Senyuman yang sudah lama tidak dilihatnya. “ Changmin, hyung sanggup lakukan apa sahaja asalkan hyung tak kehilangan kau dan mereka. I just want to turn back the time,” bisik hati Yunho. “ You guys ready?” tanya Yunho selaku leader. Mereka hanya mengangguk. Kegembiraan jelas terpancar di wajah mereka semua. Akhirnya mereka dapat perform sebagai satu kumpulan lagi.
                Mereka menyanyikan lagu yang pernah menaikkan nama DBSK pada suatu ketika dahulu. Cassiopeia hanya mampu menitiskan air mata gembira kerana hanya penantian mereka selama ini tidak sia-sia. “ DBSK OT5” jerit mereka semua sehinggalah 2 jam berlalu. “ Terima kasih kerana menanti kami tanpa jemu. Mianei kerana kami dah kecewakan Cassiopeia kerana berpecah..jeongmal mianei,” ujar Yunho dengan perlahan. Air matanya menitis laju. Hanya Tuhan saja yang tahu betapa kecewanya diri kerana gagal mempertahankan membernya sendiri. Air matanya menitis saat mengenangkan hubungannya dengan JYJ yang terpaksa diputuskan atas permintaan SM. Dia menyesalkan tidak mempertahankan persahabatan mereka.
                “ Don’t cry,” jerit Cassiopeia. Jaejoong memeluk Yunho, “ Yunho, ini bukan salah kau. Kau adalah leader yang terbaik”. Tiba-tiba, Changmin jatuh sambil memegang perutnya. Mereka berempat memegang Changmin. “ Shin Changmin, keep strong..Yah!!” jerit Junsu apabila melihat Changmin semakin lemah. Cassiopeia di bawah mulai tertanya-tanya apa yang sebenarnya sudah berlaku. “ Hyungs...terima kasih kerana tunaikan permintaan Changmin..Junsu hyung, Yoochun hyung n Jaejoong hyung...tolong jaga Yunho hyung untuk Changmin..mianei..saranghae...,” ujar Changmin sebelum menutup matanya. “ Shin Changmin,” jerit Yunho.
***
                “ Shin Changmin!!” jerit Yunho. Dia terjaga daripada tidur. Ya Tuhan, mimpi ja ke? Yunho memandang calendar di sebelahnya. Tarikh ini? Jadi, semua yang berlaku tue mimpi? Yunho menarik nafas lega. “ Tapi itu mungkin satu petanda..aku tak boleh biarkan itu berlaku..”
***
                “ Korang nak teruskan saman tue? I guess you know what will happen, right?” ujar Kim Young Min. “ We will leave this company,” ujar seseorang. Junsu, Yoochun, Jaejoong dan Kim Young Min menoleh ke arah suara itu. Mereka terkejut apabila melihat Changmin dan Yunho. “ Apa yang korang buat di sini?” tanya Kim Young Min dengan suara yang tegas. “ Protect my members? Bukankah itu tanggungjawab sebagai leader?” ujar Yunho dengan selamba. “ We will leave as 5 members. Because DBSK is not DBSK without them,” ujar Yunho dengan tegas. “ Jadi kau pun sanggup untuk tinggalkan company nie?” tanya Kim Young Min. “ Yes..because we will always be together no matter what happen. I will protect my members. Itu adalah janji saya selama ini,” ujar Yunho lagi.
***
                “ Yunho, kau pasti ke dengan keputusan kau? Changmin, kau pasti?” tanya Jaejoong. “ Changmin percayakan hyungs..kalo hyungs rasa ini yang terbaik, maka inilah yang terbaik untuk Changmin,” jawab Changmin. “ Pada permulaannya, aku memang tak nak tinggalkan company kerana aku takut kita tak mampu untuk teruskan kerjaya kita tanpa SM..tapi sekarang, aku lagi takut kehilangan korang. Aku tak nak kehilangan persahabatan ini. Aku tak nak mengingkari janji aku. Sekarang, aku dah tak pedulikan masa depan kerjaya aku lagi, aku hanya nak kita berlima setiap bersama. Melindungi dan menyayangi antara satu sama lain lagi. Aku tak nak kehilangan salah satu daripada korang,” ujar Yunho dengan perlahan. DBSK terus memeluk Yunho. Kedengaran tangisan Junsu ketika itu. Dia benar-benar terharu apabila mendengar kata-kata leadernya itu. “ You really the best leader, Yunho,” ujar Yoochun. “ Kita takkan terpisah, percayalah..” ujar Jaejoong pula.
***
(5 tahun kemudian)
                “ Hyungs.!!! Drama Jaejoong hyung dah nak start,” jerit Changmi daripada ruang tamu. Mereka semua kecuali Jaejoong yang masih lagi di lokasi shooting terus berlari ke ruang tamu. “ Wow...hand....dohnya hyung,” ujar Junsu. “ Hand..doh? Apa tue?” tanya Changmin. “ Handsome+hodoh! Babo!” Changmin mencebik. “ Sapa yang babo nie? Hyung ke Changmin?” marah Changmin. Sebelum sempat Junsu membalas, Yoochun sudah menyumbat tisu di dalam mulut kedua-duanya. “ Korang berdua nie tak boleh diam ke? Sekarang, duduk diam-diam. Jangan buang tisu tue selagi hyung tak suruh. Arasso?” sengaja dimasamkan mukanya. Junsu dan Changmin terus mengangguk laju. Takut agaknya.
                Yunho hanya ketawa melihat karenah member-membernya. Dia bersyukur kerana dia telah membuat keputusan yang betul dengan memilih untuk tetap bersama mereka semua. Andainya dia memilih sebaliknya, sudah pasti semua kebahagiaan yang dia sedang kecapi ini tidak dapat dilalui. Kemungkinan besar mimpinya mampu menjadi kenyataan. “ Hyung, bila kita nak start recording?” tanya Yoochun. Manakala Junsu dan Changmin hanya memandang lakonan Jaejoong tanpa bergaduh lagi. “ Dalam masa 2 minggu lagi,” jawab Yunho. Akhirnya, mereka berlima dapat membuktikan kepada SM bahawa mereka berlima masih mampu berjaya meskipun tidak dibawah company itu lagi. Buktinya, mereka masih mampu bertahan di industri ini sehingga sekarang. Bahkan mereka juga di antara top10 kumpulan lelaki yang popular. “ Kami berlima akan tetap bersama hingga akhir hayat. Aku akan lindungi mereka sehingga akhir nafasku..i love you guys a lot..,” bisik hati Yunho.



* I really hope that they can perform as 5 members again..*

Sunday, 11 May 2014

be mine












“ Kalau album kali ini gagal, korang terpaksa disband,” terngiang-ngiang kata-kata itu di fikiran Infinite. Tak mungkin mereka akan membiarkan impian yang dibina bersama hancur begitu saja. “ Guys, we need to work harder. We can’t let this group disband,” ujar Sunggyu selaku leader. “ Hyung, you think we can do this?” tanya Sungyeol. Sunggyu memandang wajah membernya satu persatu. Masing-masing kelihatan begitu lemah. Sedikit sebanyak kutukan yang diberikan kepada mereka telah menjatuhkan semangat mereka. Mereka yang masih mudah tidak dapat memahami semua ini lagi. Hati mereka terlalu terluka. Satu persatu kata-kata yang diucapkan telah menghancurkan hati mereka, telah menjatuhkan semangat yang telah dibina selama ini.
                “ Yeollie, kau masih ingat tak betapa kau bersusah payah selama ini?” tanya Sunggyu. Sungyeol hanya mendiamkan diri. Mana mungkin dia mampu melupakan itu. “ Hoya, kau ingat? Myungie? Jongie? Dongwoo? Woohyun? Korang ingat tak lagi semua itu? Tangisan yang telah kita tangiskan? Kesakitan yang kita rasakan? Kepenatan yang kita hadapi? Ingat? Janji kita pada parent kita? Ingat semua tu?” tanya Sunggyu. Dia tahu dia harus menaikkan semangat membernya. “ Biarpun orang lain tak pernah percaya bahawa kita mampu berjaya, kita tetap harus berusaha untuk membuktikan pada mereka yang Infinite tak selemah itu. Buktikan bahawa Infinite mampu menjadi group idol yang sehebat group idol yang lain. Kita tak boleh mengalah. Kita tak boleh lemah,” kata-kata Sunggyu sedikit sebanyak menaikkan semangat mereka. Sunggyu meletakkan tangannya di atas tangan Sungjong. “ Fighting?”. Infinite tersenyum. Hoya meletakkan tangannya di atas tangan Sunggyu dan diikuti oleh Myungsoo, Dongwoo, Woohyun dan Sungyeol. “ Fighting,” jerit mereka bertujuh. Mereka bertekad bahawa tiada sesiapa pun yang boleh menjatuhkan semangat mereka lagi.
                Kini, Infinite berlatih setiap hari tanpa henti. 18 jam setiap hari, tanpa mempedulikan kepenatan yang dirasakan, kesakitan yang dialami dan mereka sudah tidak menghiraukan makan dan minum. Mereka terus berjuang untuk menyelamatkan Infinite. Hoya yang terpaksa membuat split untuk dance break berulang-ulang kali sudah merasa sakit namun apabila melihat wajah membernya, dia cuba untuk bertahan. “ Keep strong, Lee Howon!!” bisik hatinya. Setelah habis practise pada hari itu, Infinite balik ke dorm mereka. Walaupun jam sudah menunjukkan pukul 2 pagi dan mereka harus mula practise pada pukul 7 pagi esok hari, wajah mereka masih mengukirkan senyuman. “ Hoya, makan nie!” Sunggyu memberikan ramennya kepada Hoya. “ Wae, hyung?” Hoya agar pelik dengan tindakan Sunggyu. Belum pernah Sunggyu sanggup memberikan makanannya kepada orang lain kerana Hoya tahu Sunggyu mesti lapar. “ Sebab kau perlukan tenaga. Hyung tahu kau mesti sakit sebab dance break, so anggap jalar itu sebagai tanda terima kasih hyung kerana kau masih bertahan,” ujar Sunggyu. “ But you need to eat too, hyung” balas Hoya. Dia memberi kembali ramen Sunggyu. “ Kita semakin rapat sekarang, kan?” tanya Woohyun. Infinite hanya tersenyum. “ Terima kasih kerana korang masih bertahan,” ujar Sunggyu. “ Terima kasih kerana hyung jadi leader kami yang terbaik,” ujar Myungsoo. “ Terima kasih kerana jadi visual kami yang paling handsome,” puji Woohyun kepada Myungsoo. “ Terima kasih kerana sentiasa menghibur kami,” ujar Sungyeol kepada Woohyun.
                “ Teima kasih kerana menjadi member yang paling tinggi dalam group nie. Atleast, ada orang juga yang boleh pasang lampu dalam tandas,” Infinite ketawa apabila mendengar pujian Hoya pada Sungyeol. “ Terima kasih kerana menjadi dancing machine yang terbaik,” puji Dongwoo pula. “ Terima kasih kerana sentiasa tersenyum untuk kami,” puji Sungjong kepada Dongwoo. “ Terima kasih kerana menjadi maknae kami yang sentiasa ceria dan sentiasa mendengar cakap,” puji Sunggyu pula. “ Sejak bila sesi makan kita berubah jadi sesi  luahan persaan nie ?” pertanyaan Sungyeol membuat semua ketawa. “ Makan cepat sebelum kantoi dengan manager hyung. After this, go to sleep,” ujar Sunggyu. Makan pada tengah malam merupakan peraturan yang sering kali diingkari. “ Arasso, hyung,” ujar Infinite serentak.
                Akhirnya, Infinite comeback dengan lagu Be Mine. Melalui lagu itu, populariti Infinite semakin meningkat. Infinite mulai dikenali. Pada hari ini, Infinite telah tercalon sebagai calon-calon tempat pertama dalam Mnet Countdown bersama Leessang dan Sistar. Infinite tidak mengharapkan kemenangan kerana mereka sudah merasa gembira kerana dapat tercalon. “ Tempat pertama ialah ........new rookie....Be Mine INFINITE...chukahae,” umum MC Mnet Countdown. Infinite terkejut. Mereka benar-benar tidak menyangka. Idol yang lain turut mengungkap tahniah kepada Infinite yang masih kaku. Infinite hanya mampu tunduk setiap kali ucapan tahniah diberikan, mereka sudah tidak mampu mengungkapkan kata-kata. “ Terima kasih kepada CEO woollim.........bla......bla.....our parents, we love you guys. Infinite members, saranghae and thanks a lot for your hard work. Lastly, our loved fans, Inspirit. Gumawo, saranghae,” ujar Sunggyu. Woohyun, Sungyeol, Hoya, Dongwoo dan Sungjong sudah menitiskan air mata tanpa henti. Segala kenangan pahit yang telah mereka lalui kembali diingati. Hanya Myungsoo dan Sunggyu sahaja yang masih tenang tanpa sebarang air mata, namun tiada siapa tahu bahawa mereka berdua menangis di dalam hati. Sunggyu dan Myungsoo cuba sedaya upaya untuk memujuk member mereka yang lain. “ Good job, guys! You guys are the best,” ujar Sunggyu ketika mereka bertujuh berpeluk. “ Hyung, you are the best too,”.
                Kini, Infinite adalah salah satu daripada top male group idol di Korea. Setiap kali comeback mereka pasti akan berjaya. Paradise, Man In Love, Destiny dan lain-lain lagi. Mereka sudah dapat buktikan kepada semua bahawa mereka juga mampu berjaya.

LIST OF INFINITE ALBUM



1st MINI ALBUM
 
Title : First Invasion
Artist : INFINITE
Type Album : Mini Album
Released Date : June 9, 2010
Labels : Woollim Entertainment
1. ∞ ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ (Infinity)
2. 
다시 돌아와 (Come Back Again) ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
3. She’s Back
4. 
날개 ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ (Wings)
5. 
붙박이  ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ (Fixed Star)
6. 
맡겨 ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ (Entrust)


2nd MINI ALBUM

Title : Evolution
Artist : INFINITE
Type Album : Mini Album
Released Date : January 6, 2011
Labels : Woollim Entetainment
1. Evolution
2. BTD (Before the Dawn)
3. Can U Smile
4. Hysterie
5. 
마음으로.. (Voice of my heart)
6. 
몰라 (I Don’t Know)




1st SINGLE ALBUM



Title : Inspirit
Artist : INFINITE
Type Album : Mini Album
Released Date : March 17, 2011
Labels : Woollim Entertainment
1. Nothing’s Over
2. Shot
3. Can U Smile (Remake)






 1st FULL ALBUM



Title : Over the Top
Artist : INFINITE
Type Album : Full-length Album
Released Date : 21 July, 2011
Labels : Woollim Entertainment
1. OVER THE TOP
2. 
내꺼하자 (Be Mine)
3. 3
분의1 (A Third Part)
4. Tic Toc

5. Julia
6. Because (Sungkyu Solo )
7. 
시간아 (Time ) (Woohyun Solo)
8. Amazing
9. Crying (Infinite H Feat. Baby soul)
10. Real Story





REPACKAGED ALBUM



Title : Paradise
Artist : INFINITE
Type Album : Repackaged Album
Released Date : 26 September, 2011
Labels : Woollim Entertainment
1. 파라다이스 (Paradise)
2. Cover Girl
3. 
내꺼하자 (Remix Ver.)



  


3rd MINI ALBUM


Title :  INFINITIZE
Artist : INFINITE
Type Album : Mini Album
Released Date : 15 May, 2012
Labels : Woollim Entertainment
1. INFINITIZE
2.
추격자 (The Chaser)
3.Feel So Bad
4. 
그해여름 (In The Summer)
5.
눈물만 (Only Tears)
6. 
니가좋다 (I Like You)
7. .With…



4rd MINI ALBUM


Title : New Challenge
Artist : INFINITE
Type Album : Mini Album
Released Date : March 21, 2013
Labels : Woollim Entertainment 
1. Welcome to Our Dream
2. 남자가 사랑할때 (Man In Love)
3. 이보다 좋을 없다 (As Good As it Get)
4. 그리움 닿는 곳에 (Still I Miss You)
5. Beautiful
6. 60 (60sec) [Infinite Ver]
7. 불편한 진실 (Inconvenient Truth)







  
2nd SINGLE ALBUM


Title : Destiny
Artist : INFINITE
Type Album : Mini Album
Released Date : July 16, 2013
Labels : Woollim Entertainment 
1. Destiny
2. Inception
3. 너에게 간다 (Going To You)
4. 엄마 (Mother












Another Me – Sunggyu Solo



1. Another Me
2. 60
(60 Seconds)
3. I Need You
4.
눈물만 (Only Tears) (Acoustic Ver.)
5. Shine
6. 41
(41 Days)

 

 





[Mini Album] Infinite-H - FLY HIGH



Track List:
01. Victorious Way
02. Special Girl (feat. Bumkey)
03.
니가 없을 (feat. Zion.T)
04.
못해 (feat. 개코 Of Dynamic Duo)
05. Fly High (feat. 베이비 소울)







TOHEART- WOOHYUN N KEY


1. Intro
2. Delicious
3. Maze
4. You’re My Lady
5. Tell Me Why
6. Start









LIST OF INFINITE AWARD RECEIVED BY INFINITE


Major Awards
AwardWinsNominations
Golden Disk Awards
57
Korean Music Awards
11
Seoul Music Awards
15
Melon Music Awards
13
18th Korean Culture Entertainment Awards
11
13th Republic of Korea National Assembly Awards
11
Billboard Korea (Year-End)
11
Mnet Asian Music Awards (MAMA)
29
Mnet 20's Choice Awards
12
The Seoul Foreign Correspondents’ Club (SFCC) PR Awards
11
European K-Pop Awards
22
German Korean Entertainment Awards
11
OBS Idol Stars Awards
11
SBS MTV Best of the Best Awards
11
Mnet M! Countdown Awards
11
Mnet M! Countdown Idol Dance Competition
11
Soompi Gayo Awards
11
ALLKPOP Awards
11
Asia Model Festival Awards
11
Totals
Awards won2542
Music Show Awards
Music ShowWins
Inkigayo
6
M! Countdown
8
Music Bank
3
Show Champion
3
Music Core
2
Totals
Awards won22
References




























OTHER AWARD 


Year
Award
Category
Nominated Work
Result
2010
18th Korean Culture Entertainment Awards[9]
New Generation Popular Music Teen Singer Award
Infinite
Won
2011
Mnet M! Countdown [10]
Idol Dance Competition
Hoya and Dongwoo
Won
The Seoul Foreign Correspondents’ Club (SFCC) PR Awards[11]
Performance Group
Infinite
Won
Mnet M! Countdown Awards
Best Action Performance
Before the Dawn)(BTD)
"Scorpion Dance"
Won
OBS Idol Stars Awards[12]
Idol Growth No.1
Infinite
Won
European K-Pop Awards (So-Loved Awards)[13]
Best Song
Won
Best Choreography
Won
Soompi Gayo Awards[14]
Top Male Group of 2011 - Gold
Infinite
Won
ALLKPOP Awards[15]
Most Improved Artist
Infinite
Won
2012
German Korean Entertainment Awards
Best Male Dance Performance
Won
SBS MTV Best of the Best Awards
Best Dance Music Video
Won
Billboard Korea
Best K-Pop Song of 2012 [16][17]
Won
2013
13th Republic of Korea National Assembly Awards [18]
Popular Music of the Year
Infinite
Won
SBS Inkigayo Half-Year Wrap Up Special
Viewer's Choice Award (Popularity) [19]
Won
SBS MTV Best of the Best
Best Unit [20]
Infinite H
Won
SBS Gayo Daejun SOTY Poll
#1 Group People Want to Meet [21]
Infinite
Won
2014
Asia Model Festival Awards
Popularity Award (singer/artist)
Infinite
Won

Music Program Awards

Year
Song
Program
2011
·         M! Countdown – First Place (1 Sep)
·         M! Countdown – First Place (8 Sep)
·         Inkigayo – Mutizen Song (9 Oct)
·         M! Countdown – First Place (13 Oct)
2012
·         M! Countdown – First Place (31 May)
·         Music Bank – K-Chart First Place (1 Jun)
·         Inkigayo – Mutizen Song (3 Jun)
·         Show Champion - Champion Song (5 Jun)
·         M! Countdown – First Place (7 Jun)
·         Inkigayo – Mutizen Song (10 Jun)
·         M! Countdown – First Place & Triple Crown(14 Jun)
2013
·         Inkigayo – Mutizen Song (31 Mar)
·         Show Champion - Champion Song (3 Apr)
·         M! Countdown – First Place (4 Apr)
·         Music Bank – K-Chart First Place (5 Apr)
·         Inkigayo – Mutizen Song (7 Apr)
·         Music Bank – K-Chart First Place (12 Apr)
·         Music Core- First place (April 20)
·         M! Countdown – First Place (25 Jul)
·         Music Core – First place (27 Jul)
·         Inkigayo – Mutizen Song (28 Jul)
·         Show Champion - Champion Song (31 Jul)

List of Variety Shows and Variety Shows as Guest

·                     2010 Mnet "Infinite! You are my oppa!"
·                     2010 Mnet Japan "Days of Infinite"
·                     2010 ETV "Wowman"
·                     2010 XTV "Lucky Strike"
·                     2011 Mnet "Sesame Player Season 2"
·                     2011 KBS "Immortal Song 2" (Woo Hyun)
·                     2011 KBS "Birth of a family"
·                     2010 MBC "Quiz That Changes The World"
·                     2010 Mnet "Mnet's M-Rookies"
·                     2010 Mnet Scandal
·                     2010 KBS "1 vs. 100"
·                     2010 KBS "Big Star! Dance Grand Prix"
·                     2010 MBC "Infinite Girls"
·                     2010 MBC "Flower Bouquet" (ep.08, ep.11, ep.29)
·                     2010 MBC "Children of the Night" (ep.01, ep.02, ep.03, ep.4)
·                     2011 Mnet "Secret T"
·                     2011 MBC "Love Chaser"
·                     2011 KBS "Let's Go! Dream Team!"
·                     2011 KBS "100 out of 100" (ep.25 - 28)
·                     2011 Mnet "The Beatles Code"
·                     2011 Mnet "Directors Cut"
·                     2011 MBC "Idol Star Athletics Championship"
·                     2011 KBS "Star King"
·                     2011 Mnet "Mnet Starcam Season 2 with Infinite"
·                     2011 SBS "Strong Heart"
·                     2011 MBC "Show!Music Core" (Woohyun and Sungyeol)
·                     2011 tvN "Comedy Big League"
·                     2011 Mnet "Moon Night 90"
·                     2014 High Society
·                     2013 Running man
·                     2014 This is Infinite
·                     2013 Barefoot friend
·                     Oh My School




"Congratulations, Infinite, on being 1st for weekly sales with their official album." This congratulating caption was placed recently on Mnet M Wide News’ ‘Infinite’s Sesame Player’, because Infinite topped the weekly charts at an album store. Although there were captions that followed it like, "They don’t believe it even after seeing it personally", "Confidence suddenly rising up high". On this day, Infinite did street performances to increase their popularity. Although you can say that their fandom’s support brought them to top an important album chart, there are more unknown people that aren’t in the fandom.

It’s an obvious happening. Infinite isn’t part of the ‘Big 3 Entertainments’, consisting of SM Entertainment, YG Entertainment, and JYP Entertainment. And they’re not girl groups either, who are closest to the public right now. There aren’t any members that gained popularity through variety shows either. Many male idol groups explain their group’s concept with ‘something-dol’, and enunciated each member’s specific character. When they seek for a distinct gender, age, and class group, with a definite concept, the chances for having a fandom created is higher and the fandom spends money on the idols’ albums, performances, and merchandise. Sometimes it’s a concept that causes the public to cringe and then there are enthusiastic fans who find that it matches their personal preference. However, Infinite are ‘group choreography-dols’. They do group dances without making the slightest of errors. And their videos at the practice room with exact choreography garners more interest than when they go on variety programs.

Idols Who Ran From 1990 And Came to 2011


The concept of dancing group choreography well is something that doesn’t make much of a difference in today’s generation. However, group choreography has a slightly different meaning to Infinite. Their album’s title songs, ‘Come Back Again’-‘BTD’-‘Be Mine’, reenact the group choreography from male idols of the 90’s. The members line up in perfect order and do the exact same motion as the others. When it’s their part, the members walk out into the middle while singing and at that time, the members go from left and right and do their group choreography. A confusing and highly perfected choreography that can only be done through excessive practice, the thing that allows each of the members to look as cool as they can. Infinite reenacts performances that seem like something H.O.T and Shinhwa would’ve shown during the latter half of the 90’s. Their songs also follow the material that male idol groups did back then. All 3 songs, ‘Come Back Again’, ‘BTD’, ‘Be Mine’, have choruses where they all sing together for a short, but fierce part. All 3 songs have a rap in the middle and show off their dance skills during a dance break in the latter half. Idols these days rarely follow the special materials of an idol group this thoroughly. 
Reenacting the idols from the 90’s at 2011 could be pretty tacky. However, Yoo Heeyeol said that ‘Come Back Again’ is the best idol song of 2010. ‘Come Back Again’ has the special materials of a Korean male idol group, while having a disco/funky rhythm that seems like it would come out in the 1980’s. Following the speed of the disco/funky rhythm, they fiercely sing the ‘Come Back Again’ part together, which is the specialty of male idols. This is a ‘classic’ male idol song and a unique idol song. They still have the freshness and passion, which is the specialty of idol chorus singing, but the disco/funky rhythm make it less tackier.
The fandom amount for Infinite, who has combined the 1980’s disco/funky along with the 1990’s male idol group songs, is clear. People who were fans of idol groups in the 90’s, know the charms of Infinite’s group choreography. Also, the disco/funky sound is something they listened to on pop music programs when they were younger. ‘Come Back Again’ garnered the interest of fans who are influenced by the 1990’s idols and listeners who listened to music since the 80’s. Separating from the members’ personalities or the group’s concept, their songs and performances can appeal to people who still have feelings from ‘back then’. 

The Small Potential That Infinite is Showing Now


'Be Mine' clearly shows this after seeing Infinite's personalities. Their rhythm has become more angled overall since their disco/funky days of 'Come back Again'. Their composed sounds and the way they sing the chorus make you think of the 1980's pop groups, A-ha and Joy. Their dance break has an intense electric guitar sound added to it just like H.O.T's songs and the latter half enunciates the male idol group's unique strong feel. The song's charm is that even with this combination, it still maintains the consistency of a 1980's pop song. Even their choreography adds on a new element onto the traditional male idol group's. Infinite's group choreography during 'Come Back Again' is when they stretch out their limbs and exactly match their starting and ending points. On the other hand, the main movement in 'Be Mine', is during the chorus where they look like they'll stop dancing but continue right on. Continuing movements and not cutting it off, causing the audience to become tense then relaxed, is the recent style. Infinite’s consistent ways for their songs and performances is slowly defining their identity of a ‘team’ and as their identity becomes more clear, they gain more popularity.Anyone who watches their performances, especially those who liked idols during the 1990’s, will give their attention to Infinite. Excessive effort is needed in order to exactly match group choreography. They work hard to the point where that effort shows and the fact that they’re idols who use those results as their concept is rather charming in today’s society.
It’s hard to think that the current Infinite was created by their entertainment’s strategy. If they were planning that, then they would’ve let people know the members’ characters or the group’s identity more effectively. It’s not like Infinite has amazing popularity either. The fact that they’re male idol groups who sold out 20,000 copies for the first edition of their official album means that they’ve only just entered the real competition. However, Infinite isn’t in the Big 3 Entertainments, they’re not girl groups, and they haven’t succeeded with variety programs. Their entertainment gave consistent songs and performances to the group and Infinite perfected their stage to the point where they could be recognized by the insides of idol fandoms. What Infinite has shown so far is their small potential. Good contents and consistent attempts. This is a potential that shows they can do something with just that.
trans. cr; hyejin @ infinite updates | source cr; 10 asia ; take out with full credits







   

 INFINITE did fairly well in Korea.  They made second place in the category for most wins on music shows, winning once on 'Music Core,' twice on 'Inkigayo,' and twice on 'Music Bank.'  However, their popularity overseas is still quite lukewarm at this time.  Their MV for "Destiny," released sometime in July, got about 4.6 million views on YouTube.  This put them at just seventh place for that category.  However, they are sure to garner more fans as they started their six-month world tour in August.


                Kini, Infinite semakin mengejar kejayaan mereka. Mereka sudah mengadakan world tour bahkan telah tersenarai sebagai top 10 best male group. Mereka sudah berjaya membuktikan pada semua bahawa mereka juga mampu berjaya. Tidak mustahil seandainya suatu hari nanti, Infinite mampu menjadi sehebat Super Junior, TVXQ, Shinhwa dan group yang lain.



INFINITE CORNER
Kim Gura:Did you cry when you got first place on music shows?
Dongwoo:I cried alot
Dongwoo:[talking about their first win for Be Mine] I thought we wouldn't win, we were at a place where if this album didn't work out, we would disband. We poured out everything for this.
KGR:Then it was worth crying!
KGR:Then how about The Chaser?
Dongwoo:I didn't cry then.
KGR:Man In Love?
Dongwoo:It was a happy song, I didn't cry!
KGR:Destiny?
Dongwoo:I cried then!
KGR:Why?
Dongwoo:It was a comeback after a long break!
KGR:You have so many different reasons to cry.


Sungyeol: Hoya is, in a way, a greedy guy (laughs). Whether it’s a dance or a song, he takes whatever role he’s told to do and prepares with almost an excessive want and passion. His personality is really manly, and he properly works through everything he’s supposed to do like a sharp knife cutting through things. There’s no doubt that calling him outstanding wouldn’t be wrong.
Hoya: Dongwoo hyung has a crazy personality, but because of his personality being like that it’s hard not to smile when you’re around him. He’s a really interesting friend.
Dongwoo: Did you just call me a friend? It’s hyung, hyung! ((T/N: Korean word for friend (chingu) can refer to someone born the same year as you/on the same level. ))
Hoya: Ah, hyung. (bitter laugh)
Dongwoo: Sungjong is always energetic and his personality is very bright, and he takes care of his hyungs very well. He does things like if any of us forget something he’ll notice and bring it along. He’s a good magnae who is great at cheering up everyone’s moods and the whole atmosphere. He’s the best! Arigatou!
Sungjong: L, like you can see, is the visual of our group that’s almost like a statue. He has almost excessive good looks and many talents like playing the guitar, singing and acting. But in the end his face is definitely the coolest part of him (laughs). He’s my visual hyung.
L: The way I see it, Sunggyu hyung has it the hardest of all of us. For things like our promotions we have our own goals and ideals, and then there’s what everyone else wants us to do, and as the leader he has to work between those two things and keep the balance for us, and he does that really well. If we didn’t have a leader like him, I don’t think Infinite would have gotten to where we are today.
Sunggyu: Yes, this is Sunggyu who was just introduced as being a leader that keeps the balance well (laughs). Woohyun may act strong on the outside, but really… (the other members start laughing) He’s the most sensitive, fragile and in a way, the most immature of all of us. Even more than our magnae Sungjong… Also, because he has such a wide range of emotions his ability of expressing himself is extremely good. Even being a vocal like he is, he has such good expressiveness that I would like to learn from him. He also is very prideful, so he takes whatever he’s given and works his hardest and puts all of his effort into it to get it done so he doesn’t have to bother other people with it. He’s a very cool sort of younger brother.
Woohyun: This is the cool younger brother, Woohyun (laughs). Sungyeol is a very smart guy. He gives his all for everything, and he always uses aegyo on the rest of us, so of course we all love him. I think even for the hyungs he’s the sort of person you’d want to spoil and take care of. Lovely Sungyeol! Though that’s not how he used to be… (laughs)

—What is Infinite to you?
Sungyeol: It’s something that made me what I am and is very important to me. Because Infinite exists I’m here, and because I’m here Infinite exists…
Sungjong: It’s what I’m living for. It’s the reason I’m living right now. If it weren’t for Infinite I probably wouldn’t have ended up as a singer. I think that because Infinite exists I was able to come to be who I am now, so I’m really thankful.
Sunggyu: It was the ‘starting point’ of my music, and everything I have now. It’s something I’ll have to protect for the rest of my life, something that I can’t lose no matter what. We started this together, and the name Infinite refers to the seven of us together. That’s why, if even one of us is missing, we’re not really Infinite. We all need each other, and Infinite’s something that’s so important to all of us that the 7 of us being together is just like an undeniable fact. To the point that it feels like we can’t be apart no matter what.
Hoya: To me, it’s like a friend. These guys really are friends to me, anyway.
L: We’re a group that’s almost like a family. But in reality, we’ve been together more than even families are, so even if one person is missing it feels lonely, and when all of us are together I’m able to relax. That’s why I like how we live in a dorm. In the past there was a time when we got three days off in a row, and just not being able to see everyone over those three days made me want to see them again really badly. Thinking about what everyone might be doing at that time…
Woohyun: It’s my life. It gave me my dream now, in my 20s, which is the most important time of anyone’s life, and it’s the reason I’ve been able to sing. I truly think that it’s my life. I think that in the future, when I look back at my 20s, the fact that I was a part of Infinite will always be burned into my heart.
Dongwoo: It has a lot of meanings to me. It’s what gave birth to who I am now, and it’s a group that helped me find new sides of myself, and the group is who’s been my side all the time, through the good and the bad. And, more than anything else, Infinite is what has helped us seven meet and become so we’re almost siblings like we are now. Because Infinite was formed I’ve also been able to pay back my parents some for all the trouble they went through raising me. It’s also a group that I’ve been able to give good music to the fans through. I could go on about it forever, but it will end up really long so I’ll stop here (laughs).

SUNGGYU TALKS ABOUT HIS BELOVED MEMBERS
If there weren’t those guys…”

Hoya says he had to show me something and pressures me, while Woohyunnie monitors me carefully. Even on the music video filming set, they were all gathering and interfering in everything, but I think it stimulated me and I got excited too. They’re actually very playful friends, sometimes they tell the truth subtly while doing as if they were lying, but without the members, it feels empty. I want to ask to the people who ask me if I’m not tired of being with them after sticking together for such a long time, “Are you tired of your family?” Through the kids’ support, I, Kim Sunggyu am growing well. I don’t care if they poke fun at me because it sounds like a prepared comment. Because if there weren’t those guys, the present’s Kim Sunggyu wouldn’t be here. “ I don’t want to think Infinite without me. My main goal is to protect my members until the end, because they are my family. We want to be together until INFINITY”.

-Infinite seems to have had many complications before debuting. 
“Everyone failed auditions of an amount that cannot be counted. Hoya dropped out of school at the age of 17 and created the dream of debuting as a singer, while being active as a dancer. When we met for the first time as a team we said, ‘We all must have failed all the auditions to become Infinite. It must have been destiny to meet like this’ and we practiced really hard to become the best group.”

                Infinite sememangnya layak memiliki kejayaan-kejayaan ini. Mereka telah berusaha keras untuk mencapai segalanya. Debut sebagai idol daripada company kecil seperti Woollim bukan semudah yang disangka, mereka terpaksa bersaing dengan group idol daripada company yang hebat seperti SM, YG, JYP dan Cube untuk memperoleh kejayaan. Tapi seperti nama group mereka, Infinite, mereka berkerja keras tanpa ada sempadannya. Good job, INFINITE! Keep fighting!! Do your best! We, Inspirit, love you guys..


Woollim CEO Lee Jung Yeop's letter: Lee Jung Yeop's letter: "I wanna thank Infinite boys for never complaining about the tight schedule and limited money.. Even though they will be rich just like any other artists, they never work for money.. When we were preparing Come Back Again, we don't have enough money so we used my house to shoot. I believe the souvenirs the fans got on the concert wasn't enough. We didn't have enough money.....and we didn't cooperate with any sponsors. and you can see that Infinite didn't change their pants and only changed their clothes during the concert. I love you." 












                Selain 9 June 2010, Be Mine merupakan kenangan terindah untuk Infinite. Melalui lagu ini, Infinite miliki kejayaan seperti sekarang. ALWAYS BE MINE :)