Tuesday, 25 February 2014

she's not mine anymore

cho kyuhyun

son naeun

kim myungsoo

bang minah

lee howon

lee chang sun aka leejoon

lee sungyeol

nam woohyun

super junior

yoon bora

lee minhyuk

Naeun mengerling sekilas ke arah jamnya. Sejam sudah berlalu pergi, namun bayangan Kyuhyun masih juga belum kelihatan. “ Mana mamat nie? Dia suruh aku ke sini, tapi dia yang tak muncul lagi,” Naeun bengang. Dia bukan jenis orang yang suka menunggu. Waiting is tired, Cho Kyuhyun!! Tiba-tiba telefon Naeun berbunyi, Naeun lihat sekilas. Kyuhyun’s message! Naeun-ah, aku on the way. Jangan tarik apa-apa tali sehingga aku sampai. Arasso? Waiting for me! I will come! Naeun hanya tersenyum apabila membaca message Kyuhyun. “ Babo kyu! Kenapa beritahu pasai tali tue kalau tak nak aku tahu. Kau buat aku tertanya-tanya,” ujar Naeun sambil tersenyum
                Naeun mencari tali yang dimaksudkan oleh Kyuhyun. Akhirnya, Naeun terjumpa satu tali yang terikat pada pokok. “ Macam pelik!” tapi anehnya Naeun tetap menunggu Kyuhyun dan mengikut kehendak Kyuhyun. Bukankah Son Naeun adalah gadis yang jarang mengikut cakap orang lain? Telefonnya berbunyi sekali lagi. “ Hello, Sungmin oppa. Wae?” tanya Naeun. “ Naeun-ah, Kyu kemalangan. Dia di hospital sekarang, cepat datang! He’s critical,” ujar Sungmin sebelum talian dimatikan. Naeun terkaku, air matanya menitis laju. Naeun melihat ke arah tali yang dimaksudkan oleh Kyuhyun. Naeun terus menarik tali itu, dengan tiba-tiba salji buatan jatuh. Air matanya menitis semakin laju.
*flashback*
                “ Kau nak lelaki propose kau macam mana?” tanya Kyuhyun. “ Waeyo?” Naeun masih menjilat aiskrimnya tanpa memandang Kyuhyun. “ Saja nak tahu. Kau kan pelik, maybe kau idamkan orang propose kau dalam suasana yang pelik,” kutuk Kyuhyun sambil ketawa. “ Yah~ Cho Kyuhyun. I’m not weird, okey! Aku just nak bahagia seperti omma dan appa, jadi aku nak orang yang aku cinta propose aku masa salji turun macam appa propose omma,” balas Naeun sambil tersengih.
*end*
                Naeun jatuh terduduk. Tubuhnya sudah dipenuhi dengan salji itu. “ Kyu, kau kena propose aku dulu. Kau tak boleh biarkan aku macam nie,” tangisnya. Telefonnya berbunyi lagi. “ Yah~Son Naeun, where are you??” jerit Heechul. “ Oppa, Naeun tengah tunggu Kyu. Dia kata dia on the way tapi sampai sekarang, Naeun tak nampak dia. Oppa tahu Kyu kat mana sekarang?” ujar Naeun sambil menangis. “ Naeun-ah, where are you? Oppa datang ambil Naeun ye!” ujar Heechul perlahan. Naeun hanya menangis tanpa menjawab soalan Heechul. “ Naeun-ah, Kyu koma. He need you,” air mata Heechul hampir menitis saat mengenangkan keadaan Kyuhyun. “ Star flower park!”. “ Lagi 10 minit, oppa sampai. Jangan pergi mana-mana. Wait for me!” ujar Heechul.
***
( 4 tahun kemudian)
                Kyuhyun membuka matanya perlahan, cuba menganalisis suasana di sekitarnya. Putih! Bau ubat! Aku dekat hospital? Wae? Kyuhyun melihat ada seseorang sedang tidur sambil mulutnya ternganga ditepi katilnya. Tidak diperlu diberitahu siapa orang itu, Kyuhyun sudah dapat mengenalinya. Idea jahat sudah bermain di mindanya. Cawan yang berisi air diambil, dan air dituangkan ke dalam mulut Heechul. Memang tak serupa orang yang baru sedar dari koma. Heechul bangun sambil tersedak. “ Yah~ siapa berani....” kata-kata Heechul terhenti apabila melihat Kyuhyun tersengih. “ Yah~ Cho Kyuhyun, kau dah sedar?” Heechul terus memeluk Kyuhyun, dia benar-benar gembira. Hilang terus rasa marahnya tadi. Kyuhyun blur. Kenapa Heechul jadi baik? Kenapa Heechul tak ketuk dia seperti selalu? Something is wrong.
                “ I just sleep for a while, hyung,” kata-kata Kyuhyun membuat Heechul terdiam. Heechul terus mengetuk kepala Kyuhyun. “ You’re coma for 4 years, Cho Kyuhyun,” Kyuhyun ternganga besar. “ Bwo?” jerit Kyuhyun. “ Yes, kau kemalangan ketika on the way ke Star Flower Park. I guess to propose Naeun,” ujar Kyuhyun perlahan. Naeun? Ya, dia ingat nama gadis itu, gadis yang amat dia sayangi. Jadi suara perempuan yang selalu dia dengar adalah Naeun? Jadi itu bukan mimpi? Naeun memang sentiasa bercakap dengannya ketika dia koma? “ Kalau kau nak tanya tentang dia, she is okey. Always come to here and pray for you,” kata Heechul.
                Tiba-tiba, pintu dibuka. Dua orang lelaki masuk dengan menolak-nolak antara satu sama lain. “ Sebab hyunglah, gadis itu kata Eunhyuk gay. You and your pink cloth always ruin my date,” marah Eunhyuk. “ Yah~ Lee Hyukjae!! She is not your date, she only the girl that you see at the street. And i’m not ruin your project. Arasso??” jerit Sungmin. “ Yah~ Lee Hyukjae, Lee Sungmin!! Don’t fighting,” jerit Kyuhyun. Eunhyuk dan Sungmin menoleh kea rah suara itu. “ Shut up....” jerit mereka berdua namun jeritan mereka terhenti apabila melihat Kyuhyun dan Heechul. Melihat Heechul bukan perkara yang terkejut tapi melihat Kyuhyun bagaikan satu mimpi. Sungmin jerit kesakitan apabila Eunhyuk menghadiahkannya satu penumbuk tepat di bahunya. “ Kita tak mimpilah!!” ujar Eunhyuk perlahan apabila Sungmin menjerit.
                Sungmin dan Eunhyuk terus memeluk Kyuhyun. “ You look chubby, Eunhyuk hyung!” kutuk Kyuhyun. Personaliti yang tidak berubah. “ Yah~ kau nie kan tak berubah-ubah jugak! Ingatkan dah tidur 4 tahun, bolehlah jadi baik sikit,” marah Eunhyuk. “ Suara Sungmin hyung pun dah banyak berubah! Bila Heechul hyung potong rambut?” ujar Kyuhyun. “ Cho Kyuhyun, 4 tahun tue lama. Everything had happened,” ujar Sungmin. Kyuhyun terdiam. Adakah Naeun sudah lupakannya?
***
                Kyuhyun, Kibum dan Sungmin duduk di tempat duduk belakang kereta Leeteuk. Donghae duduk di tepi pemandu, Kyuhyun memandang sekilas kea rah Leeteuk yang sudah bersedia untuk memandu. “ Teukie hyung, dah pandai pandu ka?” tanya Kyuhyun kepada Kibum. “ Just wear your seatbelt,” balas Kibum. Kyuhyun sudah faham akan maksud Kibum. Mereka bertiga sudah selesai dengan pemakaian seatbelt dorang. Donghae sudah menggenggam seatbelt dengan seerat-eratnya. Sungmin sudah menutup matanya. “ Happy to see you again, Kyu-ah! Kalau aku mati, maafkan aku,” ujar Kibum. Yah~ jangan cakap yang bukan-bukan! Aku baru hidup balik dan aku takkan mati balik.
                Setelah sejam, mereka selamat sampai ke rumah. Oh my god, one hour? Sedangkan jarak rumah mereka dengan hospital dekat ja dan selalunya hanya mengambil masa 15 minit. Kyuhyun, Kibum dengan Sungmin menarik nafas lega. “ Happy to see you again, Kyu-ah!” ujar Kibum. “ Like died and alive again,” ujar Sungmin pula. “ Thank because still let me alive,” ujar Kyuhyun pula. “ Yah~ korang nie over betullah. Hyung pandu dengan berhemah tadi,” marah Leeteuk. Dorang memang selalunya akan berlakon drama sebelum dan selepas dia memandu. “ You’re not change, hyung! Still bad in driving,” ujar Kyuhyun. “ Tuelar hyung, tadi Donghae nak pandu, hyung tak bagi. Kan dah kena kutukan!!” ujar Donghae sambil ketawa. “ Kau pun sama jalah, Donghae. Kau pandu lagi teruk daripada hyung. Macam mati, mati, mati then baru hidup balik,” kata-kata Sungmin mengundang tawa mereka semua. “ Yah~Park Jungsoo, Lee Donghae, Lee Sungmin, Kim Kibum, Cho Kyuhyun! Tak nak masuk ke?” jerit Hangeng di pintu rumah sambil memandang kea rah mereka. “ Sampai bila korang nak buat mesyuarat yang tak berdaftar dalam kereta tue?” jerit Siwon pula. “ Masuk cepat, nanti kami kunci pintu. Dan Shindong akan habiskan Beijing Fried Rice!!!!” jeritan dari dalam rumah pula kedengaran. Kyuhyun yakin itu suara Kangin, Shindong, Eunhyuk, Ryeowook dan Heechul. Mereka semua terus berlari keluar apabila mendengar tentang Beijing fried rice. Jamuan diadakan bagi meraikan kesembuhan Kyuhyun.
***
                Kyuhyun menghampiri sekolah tinggi dengan langkah perlahan. Dia takut untuk berhadapan dengan suasana baru. Beberapa budak perempuan sedang berjalan di hadapannya. “ Kenapa budak perempuan sekolah tinggi pelik? Skirt dorang dah semakin pendek. Muka dorang dah macam boneka cina,” kutuk Kyuhyun. Kyuhyun yang sudah tidur selama 4 tahun berasa keliru dengan suasana di hadapannya. Kyuhyun sampai di hadapan sekolahnya. Sebelum melangkah masuk, ada seorang gadis sedang berjalan keluar dari kawasan sekolah. “ Son Naeun!,” jerit seseorang dari sebuah kelas di tingkat 3. “ Tolong ambil ‘bola’ yang jatuh tu,” jerit orang itu lagi. Kyuhyun terkedu. Naeun? Gadis yang dirindui sudah ada di depan mata. Naeun terus mencari bola yang dimaksudkan tapi bayangan sebiji bola pun tidak kelihatan. “ Yah~ Lee Howon, mana ada bola pun?” balasnya dengan jeritan memandang jarak mereka yang jauh. “ Ala, kain lap yang bergulung di sana tue,” balas Lee Howon ataupun Hoya.
                Naeun terus mengutip kain lap yang berada tidak jauh darinya. “ Yah~ Hoya, Joonie, Yeollie! Buat kerja elok-elok!,” marah Naeun kepada mereka. “ Mak dah marahlah,” ujar Lee Joon mengundang tawa rakan-rakannya. “ Diamlah, korang membahayakan keselamatan orang lain. Jangan jadikan kain lap sebagai bola lagi. Kain lap tugasnya adalah lap tingkap bukan untuk disepak,” marah Naeun lagi. Kyuhyun ketawa kecil apabila melihat gelagat Naeun, perangai masih tetap tak berubah. “ Son Naeun, tak ada orang akan mati kerana kain lap tuelah. Maaflah, kitaorang takkan main lagi. Jadi tolonglah, baling! Bora dah mengamuk nie, dia nak guna kain tue,” rayu Sungyeol. Naeun mengeleng-geleng tanda pening melayan karenah rakan-rakannya. “ Macam mana aku nak baling? Tinggi sangatlah, tangan aku pendek,” balas Naeun sambil cuba untuk membalingnya.
                Tiba-tiba, ada seorang yang begitu asing buat dirinya mengambil kain itu dan membalingnya. Naeun memandang lelaki dan berkata, “ Gumawo...”. “ Gumawo, bro!” ujar mereka bertiga dari atas. Lelaki itu menoleh ke arah Naeun. “ Lama tak jumpa, Son Naeun,” ujar Kyuhyun perlahan. “ Kau...” Naeun tertanya-tanya siapa lelaki di hadapannya sekarang. “ Kau semakin cantik, Naeun-ah!” ujar Kyuhyun lagi. Naeun terkaku. Suara itu? “ Kyu-ah!!!” ujar Naeun lantas memeluk Kyuhyun. Air matanya menitis laju. Kyuhyun membalas pelukan Naeun sambil tersenyum. “ Bogoshipo, Kyu-ah!” tangis Naeun. “ Maaf saya lambat..,” ujar seseorang. Namun kata-katanya terhenti apabila melihat drama pelukan di hadapannya. Naeun terus meleraikan pelukannya apabila mendengar suara itu. “ Myungie~” ujar Naeun perlahan sambil menoleh kea rah lelaki itu. Kyuhyun terkaku di situ. Siapa lelaki tue?
                “ Haha...Myungsoo-ah, kau dah ada saingan. Naeun bermesra dengan lelaki lain depan boyfriend sendiri. Haha...daebak!!” ujar lelaki yang berada di tepi Myungsoo. “ Mesra?” ujar Myungsoo penuh blur. “ Yah~ Nam Woohyun, mana ada aku bermesra,” marah Naeun. Kyuhyun sudah berdiri kaku pada saat itu, saat dia mendengar kata-kata lelaki yang bernama Woohyun. Myungsoo adalah teman lelaki Naeun?
***
                “ Hmm..baguslah kau dah sedar. Sebenarnya kita belajar dekat sekolah menengah rendah yang sama tapi lain kelas. Jadi mungkin kau tak kenal aku,” ujar Myungsoo sambil tersenyum meskipun Kyuhyun hanya membalas dengan renungan tajam. “ Kau luahkan cinta dekat Naeun masa salji turun ke?” tanya Kyuhyun. Myungsoo terkejut apabila soalan itu ditanya. “ Salji? Err, tak..masa tue panas terik. Lepas habis acara sukan..hahhaa,” gelak Myungsoo. “ Yah~ Cho Kyuhyun! Pekes kau tanya pasal tue?” marah Naeun lantas duduk di tepi Myungsoo. Kyuhyun mengurut dadanya kerana terkejut dengan kehadiran Naeun yang tiba-tiba. Kyuhyun melihat makanan yang diambil oleh Naeun. “ Nie je ke yang kau makan? Selalunya kau makan banyak. Kau makan sama macam makan untuk seminggu,” kutuk Kyuhyun. Myungsoo memandang Kyuhyun dengan muka yang terkejut. “ Betulkah?” tanya Myungsoo. Kyuhyun hanya mengangguk
                “ Apa yang kau merepek nie, babo?” marah Naeun. “ Kau malu ke makan banyak depan boyfriend sendiri?” sindir Kyuhyun. “ TAKK!!” jerit Naeun. “ Naeun yang makan banyak lagi comel,” ujar Kyuhyun sambil tersenyum. “ Kau ni...” kata-kata Naeun apabila mendengar tawa Myungsoo. “ Myungie?”. “ Korang nie lawaklah. Naeunnie, sebenarnya saya pun lapar juga. Saya pergi pilih makanan lain untuk awak ye?” ujar Myungsoo lembut. Dia senyum sebelum bangun. “ Hrmm..okey!” ujar Naeun perlahan. Kyuhyun memandang kea rah Myungsoo yang sedang memilih makanan. “ Saja nak tunjuk gentleman lah tue,” kutuk Kyuhyun dalam hatinya.
                “ Kyu-ah!” panggil Naeun. Kyuhyun menoleh kea rah Naeun. “ Wae?” tanya Kyuhyun. “ Hrmm..mianei...aku tetap pergi hari tue, aku tetap tunggu kau..tapi akhirnya, aku..” Naeun tak mampu menghabiskan kata-katanya apabila Kyuhyun mencelah, “ Kau Nampak salji yang aku buat?”. Naeun mengangguk sambil mencuba untuk menahan air matanya. “ Aku sangat berterima kasih kepada kau kerana kau sanggup buat salji itu untuk laksanakan hajat aku. Oleh itu, aku nak tunggu kau kerana aku yakin kau akan sedar. Kau akan bangun..tapi aku tetap..mianei,” ujar Naeun. “ Naeun-ah!” panggil Kyuhyun sebelum member Naeun bunga ros yang dibuat dari tisu. “ Aku tak suruh kau tunggu, aku yang salah kerana tak berhati-hati sehingga tidur selama 4 tahun. Aku tak salahkan kau. Tapi aku tak sanggup kehilangan sesuatu yang sepatutnya milik aku. Jadi aku akan ambil balik apa yang dirampas..demi memiliki kembali cinta kau, aku akan berusaha,” ujar Kyuhyun sambil tersenyum.
***
                Selepas menghantar Naeun pulang, Kyuhyun dan Myungsoo berjalan berdua. “ Kenapa Naeun macam sedih,” fikir Kyuhyun sendiri. “ Kau tinggal dekat mana, Kyu?” tanya Myungsoo. “ Aku tinggal dengan 12 sepupu aku. Dekat ja dengan kawasan nie,” jawab Kyuhyun acuh tak acuh. “ 12 sepupu? Daebak!! Sounds like menyeronokkan!” ujar Myungsoo sambil tersengih. “ Nah, nie nombor telefon dan alamat aku. Kalau ada masalah yang kau tak boleh beritahu Naeun, telefonlah aku,” kata Myungsoo lagi sambil tersenyum. Kyuhyun hairan dengan Myungsoo. “ Mengapa dia baik dengan saingan dia?” tanya Kyuhyun pada dirinya. “ Mesti kau kecewa sebab aku dah sedar kan?” tanya Kyuhyun. “ Huh? Mana ada, i’m happy!” jawab Myungsoo. “ Tapi aku kan penghalang hubungan korang berdua?”. “ Selama kau koma, Naeun selalu sedih dan menangis. Jujur aku tak pernah berharap yang kau tak sedar tapi setiap hari, aku berfikir baguslah kau tak sedar lagi hari ini kerana aku masih berpeluang bersama Naeun. Maaf kerana aku berfikir begitu. Tapi aku gembira kau dah sedar, at least Naeun will not cry any more,” jawab Myungsoo dengan jujur. “ Aku serahkan Naeun kepada kau”. “ Apa nie? Mana keyakinan seorang boyfriend? Mulai esok, aku akan lepak rumah Naeun setiap hari. Aku akan rampas dia daripada kau,” jerit Kyuhyun. Myungsoo hanya tersenyum. “ Goodluck,” kata Myungsoo sebelum melambai untuk pergi. “ Kenapa dengan dia?” tanya Kyuhyun dalam hatinya. Kenapa Myungsoo dan Naeun macam sedih?
***
                “ Apa tue linear law?” tanya Kyuhyun sambil melihat buku yang diberikan oleh Naeun. “ Linear law tue.....bla...bla...kau akan dapat jawapan dengan....bla....” penerangan yang diberikan oleh Naeun tidak dipedulikan, Kyuhyun tengah sibuk dengan aktiviti lain. “ Nah,” Kyuhyun memberikan ballerina dari tisu kepada Naeun setelah Naeun menghabiskan penerangannya. “ Yah~ Cho Kyuhyun! Kau tak dengar penerangan aku ke?” marah Naeun. Kyuhyun hanya tersengih. “ Kau memang suka buat benda yang bukan-bukan kan? Origamilah, patung daripada pemadamlah. Kau memang tak berubah,” ujar Naeun sambil ketawa. Kyuhyun memandang Naeun. “ Naeun-ah, kau tengah paksa diri kau untuk ketawa ke?” tanya Kyuhyun. “ Mana ada, aku benar-benar bahagia sekrang,” nafi Naeun. “ Hrmm..Kyu-ah, kita mula balik hubungan kita 4 tahun yang lalu. Aku dah tak perlukan salji lagi,” ujar Naeun perlahan.
                “ Kenapa tiba-tiba? Bukan ke kau dah ada Myungsoo?” tanya Kyuhyun. “ Kitaorang dah putus. Selepas makan malam hari tue,” kata Naeun. “ Bwo??” Kyuhyun terkejut. “ Sebab kitaorang dah berjanji. Pada mulanya aku tolak dia sebab aku dah ada orang yang aku suka. Tapi dia tetap di sisi aku sebagai sahabat, menemani dan mengesat tangis aku. Dan masa luahan kali kedua, Myungie kata couple dengan dia sehingga kau sedar saja,” tiba-tiba air mata Naeun menitis. Kyuhyun benar-benar terkejut apabila mendengar kata-kata Naeun. “ Aku tahu aku yang salah. Aku tak patut terima dia sebab di akhirnya, aku akan melukakan dua orang. Tapi kalau aku tak terima, aku tak rasa aku mampu teruskan hidup,” tangis Naeun. Kyuhyun terus bangun. “ Aku balik dulu, jumpa aku pukul 5 esok di tempat yang sama,” ujar Kyuhyun sebelum berlalu pergi.
***
                “ Hello!” ujar Myungsoo apabila mengangkat telefon. “ Hoiii!!!” jerit Kyuhyun. Myungsoo terpaksa menjarak telefonnya kerana jeritan Kyuhyun yang terlalu kuat. “ Wae, Kyu? Kenapa marah nie?” tanya Myungsoo perlahan. “ Siapa suruh kau putus dengan Naeun? Kenapa buat janji bodoh tu, babo??” marah Kyuhyun. “ Naeunnie sentiasa cintakan kau,” kata Myungsoo perlahan. “ Dengar sini. Esok aku nak luahkan cinta aku pada Naeun. Datang kalau tak nak menyesal..byee,” ujar Kyuhyun sebelum mematikan talian. “ Babo, buat keputusan sebelum kau menyesal!” ujar Kyuhyun perlahan.
***
                Naeun sudah sampai di tempat yang dijanjikan tapi bayangan Kyuhyun masih belum kelihatan. “ Mana Kyu nie?” bisik hati Naeun. “ Naeun-ah!!” tiba-tiba kedengaran suara Kyuhyun memanggilnya. Kyuhyun berjalan perlahan menghampiri Naeun. “ Naeun, aku tak rasa aku kalah kerana kau memang cintakan aku selama nie dan banyak menangis untuk aku. Tapi kau hanya akan tersenyum bahagia jika bersama Myungsoo. Memang payah untuk aku lepaskan kau, tapi senyuman dan kebahagiaan kau adalah keutamaan aku. Aku nak tengok senyuman itu,” ujar Kyuhyun perlahan. “ Kyu-ah?”. “ Kalau melepaskan kau mampu memberikan kau kebahagiaan, aku sanggup lakukan itu,” Kyuhyun senyum. Air mata Naeun menitis. “ Last hug?” tanya Kyuhyun. Naeun terus memeluk Kyuhyun sambil menangis. “ Mianei, Kyu. Sejak dulu aku memang sukakan kau yang lembap, jujur dan baik hati. Sampai sekarang pun begitu, mesipun itu bukan cinta lagi,” tangis Kyuhyun. “ Just promise that you will be happy!” ujar Kyuhyun perlahan. Air mata Naeun dikesat perlahan.
                “ Kim Myungsoo, get out! Tak payah sembunyi lagi,” jerit Kyuhyun. Naeun blur. Tiba-tiba, Myungsoo keluar dari tempat penyembunyiannya dan menghampiri mereka. “ Hrmm..” Myungsoo tak mampu mengaturkan kata-katanya. “ Hari tue, aku yang turunkan salji yang takkan cair tue tapi macam mana pun kau berikan payung untuk Naeun berlindung. Kau yang ada di saat dia dalam kesusahan. Kau adalah kebahagiaan dia dan aku hanya sebuah kenangan,” ujar Kyuhyun pada Myungsoo. “ Kyuhyun, aku...”. “ Myungsoo, aku serahkan Naeun pada kau. Dia pernah menjadi milik aku but she’s not mine anymore,” ujar Kyuhyun sebelum melangkah pergi. “ Kyuhyun!!” panggil Myungsoo. Kyuhyun menoleh. “ Gumawo, Kyu-ah. Chingu?” Myungsoo senyum sambil menghulurkan tangannya. “ Chingu!” tangan Myungsoo dicapai. “ Hope you guys happy”.
***
                Kyuhyun melihat dari jauh kebahagiaan Myungsoo dan Naeun. Sejujurnya hati dia sakit namun tiada guna dia bersama Naeun andainya hati Naeun bukan untuknya. Andainya kemalangan itu tidak terjadi, adakah dia akan bersama Naeun? Adakah Myungsoo takkan wujud di antara mereka berdua? Kyuhyun mengeluh. Tiada gunanya menyesali apa yang telah berlaku. Setidak-tidaknya, ada juga kebaikan yang berlaku disebalik kemalangan itu. Heechul hyung sudah melayannya dengan baik sejak itu. Semua hyungnya menjaganya dengan baik setelah kemalangan itu. Ya, setidak-tidaknya dia masih ada 12 hyungs yang sangat sayangkannya.
                Tiba-tiba ada seorang gadis duduk di tepinya. “ Yah~ oppa, you looks sad,” kata gadis itu. Kyuhyun melihat gadis itu yang kelihatan begitu ceria. “ I’m Kim Minah, oppa?” Minah memperkenalkan diri tanpa diminta. “ Kim Minah? Adik Kim Myungsoo?” tanya Kyuhyun. Minah terkejut. “ Oppa kenal Myungie oppa?”. Kyuhyun hanya tersenyum. “ I’m Cho Kyuhyun,” ujar Kyuhyun pula. “ Oppa putus dengan gf oppa ke? You look sad,” tanya Minah. “ Oppa kau dengan gf aku sekarang, babo!” jawab Kyuhyun dalam hati. “ Aku tak ada gf. Aku dah tinggalkan gf aku 4 tahun yang lalu dan sekarang, dia tengah bahagia dengan orang lain. Kau?” entah bagaimana, Kyuhyun boleh jadi peramah dengan Minah. “ Ada tapi Minhyuk oppa dah tinggalkan Minah,” jawab Minah sambil tersenyum. Kyuhyun hairan dengan perangai Minah. Kena tinggal tapi boleh senyum pula. Ada masalah ke minah nie? “ Tinggal? Maksudnya?” tanya Kyuhyun. “ Minhyuk oppa dah pergi ke alam lain. Dia terlibat dalam kemalangan dan mati,” ujar Minah. Senyuman masih kelihatan. “ Kau tak sedih ke?” tanya Kyuhyun. Dia mula bersimpati pada gadis di hadapannya. “ Minah nangis. Sebulan Minah tak makan tapi Myungie oppa kata Minhyuk oppa mesti sedih kalau dia tengok Minah jadi macam tue. Jadi, Minah tak boleh sedih,” balas Minah

                Kyuhyun mula mengagumi gadis di hadapannya. Minah meminta diri untuk pulang. Kyuhyun hanya memandang sehingga bayangan Minah hilang dari pandangan. “ Tak salahkan kalau aku pikat adik Myungsoo?” ujar Kyuhyun sambil tersengih. “ Cho Kyuhyun, fighting!!”. Kyuhyun sudah kehilangan Naeun, tapi tak salahkan kalau dia mencari kebahagiaannya yang baru? Hatinya kuat mengatakan bahawa Kim Minah adalah kebahagiaannya. “ Myungsoo, aku nak no adik kau, Kim Minah,” Kyuhyun menghantar message kepada Myungsoo. Aku akan kejar kebahagiaan aku dan takkan lepaskannya lagi.

Wednesday, 19 February 2014

ALL ABOUT YOU, FATHER!!







STORY  1- Hoya and his  father

                “ Omma, appa, Hoya nak jadi penyanyi,” ujar Hoya dengan tekad yang tinggi. Appanya memandangnya dengan pandangan yang sukar digambarkan namun Hoya tahu appanya akan menghalang. “ But you still study, son,” ujar Omma perlahan, dia memegang tangan Hoya untuk meminta Hoya supaya berubah fikiran. Namun Hoya adalah Hoya, sekali dia membuat keputusan, dia akan tetap meneruskannya. “ Hoya akan tetap pergi audition esok, omma” ujar Hoya sebelum berlalu pergi. Appa Hoya bangun dan menghalang Hoya untuk pergi. “ You still will go if you will hurt us?” tanya appa Hoya dengan wajah yang serius. “ Mianei appa, Hoya just nak mengejar cita-cita Hoya,” Hoya terus pergi.       
***
(INFINITE DEBUT)- di dorm
                Hoya menoleh ke arah member-membernya yang lain. Semuanya sedang berbual dengan keluarga masing-masing. Dongwoo dan Sungjong sudah menitiskan air mata saat berbual dengan keluarga mereka. Mereka semua kelihat gembira kerana berjaya debut setelah beberapa tahun menjadi traineer. Hoya terus masuk ke dalam biliknya dan merebahkan dirinya di atas katil. Hoya mengeluarkan sekeping gambar yang dia simpan di bawah bantal. Gambar keluarganya dikucup perlahan. Dia terlalu merindui keluarganya yang berada jauh di Busan. Sudah hamper lima bulan, dia tidak berjumpa dengan mereka. Hoya tahu dia telah melukakan hati omma dan appanya kerana nekad untuk meninggalkan dunia persekolahan demi mengejar cita-cita. Hoya melihat tulisan tangan yang terdapat di belakang gambar itu. I will never go back until i succeed.
                Tiba-tiba, telefonnya berbunyi. Hoya melihat sekilas. Message daripada appanya. Son, chukahae! Omma dah beritahu appa tadi. I’m proud of you, son. Keep doing your best. Appa sentiasa doakan yang terbaik untuk kau...:) Hoya terkaku apabila menerima message daripada appnya. Dia tidak tahu apa yang harus dibalasnya. Gumawo, appa! Hanya itu yang dibalasnya.
***
(Immortal Song)
                Ali sudah bersedia untuk membuat persembahan. Dia naik ke atas pentas dengan penuh semangat. Namun di raut wajahnya, semua sudah tahu pasti lagu sedih yang akan dinyanyikan. Ali senyum kea rah penonton dan juri sebelum tunduk member hormat. “ Saya akan menyanyikan lagu yang bertajuk Father. Hope enjoy it!” ujarnya sebelum memulakan persembahan.

When I was young, the back of my father was like the biggest mountain in the world. Now, my father’s image in front of me has become a somewhat of a small hill. Please, don’t say “I love you” in the past tense. I couldn’t approach a single step – I hope you understand. The tears are saying how much I hoped and hoped. The picture of your lonely back going further away. Makes my heart ache once again. We loved each other, we hated each other. But you held me precious more than anyone and I miss you. You were so close but so unapproachable. Yes, I hated you. Please listen to my story
I need time. We loved each other, we hated each other. But you held me precious more than anyone and I miss you. I only held you deep within my heart. Yes, I loved you. Even after a long time passed, I couldn’t tell you. Yes, I loved you

                Air mata Hoya menitis laju apabila mendengar lagu yang dinyanyikan oleh Ali. Lagu itu bagaikan sedang menceritakan hubungannya dengan appanya. Jujur dia terlalu menyayangi appanya tapi dia tidak tahu untuk mengungkapkannya. Mc Immortal Song, Moon Hee Jun terus menghampiri  Hoya untuk menenangkannya. “ You cried a lot. Did you think about your father?” tanyanya kepada Hoya yang masih menangis. Dongwoo yang turut ada di tepi Hoya berkata, “ This is the first time i’ve seen Hoya cry like this”. Dongwoo turut membantu Hoya untuk mengesat tangisannya. “ I quit school to become a singer. My father scolded me a lot at the time. Since then, i haven’t really spoken to him. Both of us don’t how to express our feelings well. After my debut, my father once sent me a text message with a heart emoticon but i just gave him a simple reply” tangisnya lagi. Semua penonton and artis yang terlibat turut menitiskan airmata apabila mendengar nyanyian Ali dan melihat tangisan Hoya. “ I was sad when Hoya cried,” kata Narsha yang turut menjadi pesera Immortal Song pada hari itu. “ I also cried thinking about my father when Hoya cried,” kata Ivy pula.
                “ I’m think that he will proud of you, Hoya-ssi,” kata Moon Hee Jun. “ Appa, saranghae,” ujar Hoya sambil menundukkan kepalanya.
***
(INFINITE FIRST CONCERT)
                “ Hoya, family kau datang tak?” tanya Sunggyu ketika mereka semua sedang menukar pakaian. Wajah Hoya terus berubah. “ Maybe not, hyung. Jauh sangat untuk ke sini,” ujar Hoya perlahan. Dia cuba untuk senyum untuk menyembunyikan rasa sedihnya. “ It’s okey, Hoya. Nanti hyung suruh manager hyung tolong rakam semua persembahan kita, then we send it to your parents. They will proud of you, Hoya-ah. So, keep smilling and do your best,” ujar Sunggyu sambil tersenyum. “ Gumawo, hyung,” balas Hoya
                Setelah tamat persembahan, Infinite berjalan menuju tempat persalinan. Hoya terus masuk ke dalam bilik itu, memandangkan semua member yang lain sedang berbual-bual dengan ahli keluarga msaing-masing di luar bilik persalinan. Hoya terkejut apabila melihat ada beberapa bekal makanan. Memandangkan perutnya sudah lapar, Hoya terus makan makanan itu. Hoya terkaku sebentar. Dia macam pernah rasa makanan itu. “ Macam masakan omma,” katanya dalam hati. Hoya terus menoleh saat merasakan pintu bilik dibuka. Air matanya menitis saat melihat appa, omma, hyung dan adiknya sedang tersenyum melihatnya. Hoya terus berlari dan memeluk mereka semua. Hoya menangis semahu-mahunya di dalam pelukan ommanya. Sesungguhnya, dia terlalu merindui keluarganya.
                Setelah meleraikan pelukan, Hoya menoleh kea rah appanya yang hanya tersenyum melihatnya. “ Appa...” seperti biasa, Hoya akan kehilangan kata-kata apabila berhadapan dengan appanya. “ Hoya, i really proud of you. Bila Hoya kata Hoya nak jadi artis, appa tahu Hoya pasti Berjaya kerana appa kenal sangat anak appa nie. You’re so determined. You already prove to me that you had make a right choice. I worry a lot about you. Tinggal jauh dari kami, terpaksa berlatih siang dan malam tapi appa rasa lega kerana kau ada 6 members yang akan selalu menjaga kau, manager yang akan melindungi kau dan ceo yang menyayangi kau seperti anak sendiri. You’re so lucky to have them. So, appa tak perlu risaukan anak appa nie lagi kerana dia dah besar. He can make his own decision. But remember this, no matters what you do, we always support you,” ujar appa Hoya sambil tersenyum. Air mata Hoya menitis lagi apabila mendengar kata appanya. “ Appa, mianei..saranghae,” tangisnya. “ Hoya hyung dah jadi crybaby sekarang, hyung,” kutuk adik Hoya. “ Biasalah kurang kasih sayang, bukan macam kita terlebih kasih sayang..hhaha..” balas hyung Hoya. Sempat lagi adik dan hyung Hoya membuat highfive.
                Infinite dan Ceo mereka melihat dari luar. “ Chukahae, hyung. Nie semua kerana hyung,” puji Dongwoo kepada Sunggyu. Sunggyu hanya tersenyum bangga. “ Yah~ aku yang sponsor keluarga Hoya untuk ke sini tapi korang berterima kasih dekat Sunggyu ja. It’s not fair,” marah Lee jungyeop. Semua orang tidak mempedulikan Ceo yang mereka yang boleh dikatakan merajuk. “ Yah~ INFINITE!” jerit Lee Jungyeop. “ Ceo appa, buah fikiran lagi mahal daripada duit ringgitlah,” balas Sunggyu selamba. Infinite ketawa apabila mendengar kata-kata Sunggyu. Sebenarnya, mereka sengaja nak menyakat Ceo mereka itu. Ceo mereka comel sangat kalau marah. “ Okey, fine! Mulai sekarang, no more delicious food! Korang belilah sendiri makanan korang dengan buah fikiran kau yang mahal sangat tue,” ujar Lee jungyeop sebelum berlalu pergi. Makanan! No more delicious food! Kata-kata Lee jungyeop bermain-main di fikiran Infinite. “ It was a nightmare! Aniya!!” jerit Woohyun.
                Sungyeol sudah berlari kea rah Lee jungyeop sambil menarik kakinya daripada terus berjalan. “ Appa, janganlah macam nie. Mianei,” rayu Sungyeol. Sunggyu, Woohyun, Dongwoo, Myungsoo dan Sungjong sudah menunduk memohon maaf. “ Appa, kami main-main ja. Actually you’re the best! Daebak! Jjang!” puji Woohyun. Lee jungyeop senyum kerana menang. Infinite memang akan jadi peminta sedekah kalau berkaitan dengan makanan. “ Aku main-main ja. Kalau aku tak bagi korang makan, tak pasai-pasai aku masuk hospital sebab kena belasah dengan fans korang”. Infinite menarik nafas lega. “ Parents korang dah balik kan?” tanya Lee jungyeop. Infinite mengangguk. “ Just Hoya, Ceo appa,” balas Sungyeol. “ Kita beri masa untuk dia dengan family dia dulu, so jom makan,” ajak Lee jungyeop. “ Siapa nak belanja?” tanya Myungsoo. “ Siapa lagi? Leaderlah!” kata Lee Jungyeop sambil kea rah Sunggyu yang sedang bergurau dengan Sungjong. “ Me? It’s not fair, appa! Appalah yang kena belanja. You’re the older,” kata Sunggyu tak puas hati. Lee Jungyeop ketawa apabila melihat muncung Sunggyu. “ Ofcourselah, aku yang belanja! Jomlah,” kata Lee Jungyeop. Mereka berjalan bersama, meninggalkan Hoya untuk meluangkan masa bersama keluarganya. Sungjong memaut lengan Lee Jungyeop. Kalau lihat dari jauh, semua orang pasti beranggapan bahawa mereka semua adalah keluarga. Kerana sememangnya mereka adalah keluarga, Woollim family!


Tuesday, 18 February 2014

i let you go

Hoya ketika menyamar:)
Lee Howon aka Hoya


Soeun

Kibum

Hyorin-tetamu Strong Heart

Bora-tetamu Strong Heart

Boom, Leeteuk, Eunhyuk-MC Strong Heart

Infinite

Lee Minho-tetamu Strong Heart

Monday Couple-tetamu Strong Heart

Donghae, Siwon-tetamu Strong Heart

Yonghwa-tetamu Strong Heart
                Soeun melihat ke arah televisyen yang sedang memaparkan rancangan Ranking King. Soeun tertanya-tanya bagaimana dengan mudah dia ketawa. Bagaimana dia masih boleh tersenyum? Sedangkan Soeun masih menderita kerana perpisahan itu. Air matanya menitis lagi. “ Soeun-ah, kau harus lepaskan dia pergi. Lupakan dia seperti yang dia inginkan. Dia bukan milik kau lagi,” bisik hatinya seraya mengesat tangisan. “ I can be okey without you, oppa”.
***
                Hoya terus merebahkan dirinya di atas katil. Terlalu penat dengan dengan aktivitinya pada saat ini. Setelah baru selesai dengan Infinite H’s comeback, dia terpaksa bersedia dengan Infinite’s comeback pula. “ Hyung, you leave your beg in the car again!” jerit Myungsoo dan baling beg itu tepat ke arah Hoya yang sedang baring. “ Yah~ Kim Myungsoo,” marah Hoya. Namun Myungsoo sudah hilang dari pandangan, yang kedengaran hanya jeritan dia memohon maaf dari luar bilik. Hoya terus bangun dari katilnya dan mengemas begnya. Entah bagaimana, ada sekeping gambar jatuh dari begnya dan terdapat tulisan di belakang gambar itu. Lee Howon and Kim Soeun love each other forever. Air mata Hoya menitis laju apabila mengenangkan gadis yang telah dia tinggalkan itu. Bukan niat dia ingin menyakiti gadis itu, bukan juga niatnya untuk meninggalkannya, namun dia harus melakukan itu demi melindungi Soeun dan juga impiannya.
                “ How are you now, baby?” tanya Hoya pada dirinya. Dia seringkali tertanya-tanya mengenai gadis itu. Dia masih mencintai Soeun sehingga kini. Mungkin dia mampu untuk tersenyum dan ketawa namun hakikatnya tiada siapa yang tahu betapa sakitnya menanggung rindu, betapa dia menyesal melepaskan gadis sebaik Soeun berlalu pergi dari kehidupannya. Dia ingin sekali menelefon Soeun, mendengar suaranya dan memberitahunya bahawa dia masih mencintainya. Namun dia tidak mampu memberanikan diri, dia takut untuk mendengar kata-kata yang bakal dilafazkan oleh Soeun. Penyesalan sudah terlambat.
                “ Are you crying again because that girl?” tanya Dongwoo yang tiba-tiba duduk di tepi Hoya. Hoya memandang ke arah hyungnya dengan mata yang berkaca. Infinite sememangnya tahu mengenai Soeun kerana merekalah yang menemaninya dan memberinya semangat ketika dia hamper mengalah setelah putus dengan Soeun. “ I just miss her, hyung,” ujar Hoya perlahan. “ Just meet her, Hoya-ah! Maybe she still loves you,” pujuk Dongwoo. Hoya hanya menggeleng. “ I can’t do that,” balas Hoya. “ Kenapa tak boleh? Kau takut yang dia hidup bahagia tanpa kau?” tanya Sunggyu yang mencelah dengan tiba-tiba. Hoya dan Dongwoo memandang ke arah pintu, member yang lain sedang berdiri sambil melihat mereka berdua. Air mata terus dikesat, Hoya tak mahu menjadi hyung yang lemah di hadapan Myungsoo dan Sungjong, tapi hakikatnya dia memang lemah.
                “ Tapi bagaimana pula kalau dia masih menunggu kau? Hyung tak nak kau menyesal untuk kali kedua. Kalau betul, she already moves on, you should do the same thing. Move on and let her to be happy,” kata Sunggyu. “ Betul kata Sunggyu hyung, Hoya-ah,” Woohyun turut bersetuju dengan kata-kata Sunggyu. “ Should i do that?” tanya Hoya. “ Yes!!,” jawab Infinite serentak. “ Tapi macam mana Hoya nak jumpa dia? You know what i mean, right?”. Infinite terdiam sambil memikir kata-kata Hoya. Mereka adalah idol, pastinya kehidupan Soeun akan diganggu sekiranya dia dilihat bertemu dengan Hoya. Lagipun, bukan mudah untuk lari daripada jagaan manager dorang. “ Jangan rsau, hyung. Kitaorang tahulah nak buat apa nanti,” ujar Sungjong dengan yakin. Semua hyungnya memandang Sungjong. “ Kau ada idea?” tanya Sungyeol. Sungjong hanya tersenyum.
***
                Hoya berjalan perlahan menuju ke rumah Soeun. Dia menundukkan kepalanya sepanjang perjalanannya, dia takut ada orang yang dapat mengecamnya meskipun dia memakai topi dan penutup mulut pada saat ini. Dia sangat berterima kasih kepada membernya kerana telah bersusah payah untuk membantunya. “ I want to meet you, Soeun-ah,” ujarnya sambil tersenyum. Namun langkahnya terhenti apabila terpandang seorang yang amat dia dikenali. Matanya membulat apabila melihat gadis itu sedang memaut lengan seorang lelaki dengan gembira. “ Soeun?” Hoya benar-benar terkejut. Soeun kelihatan gembira. Dia senyum dengan penuh bahagia. Senyuman yang amat Hoya rindukan, senyuman yang pernah diberikan kepadanya sesuatu ketika dahulu. Namun dia juga yang telah menghancurkan senyuman itu. Hoya mahu terus berpaling, mahu berhenti daripada terus melihat kebahagiaan Soeun. Namun kakinya tidak mahu mendengar bisik hatinya, dia terus melangkah sehingga berhenti di depan sebuah kedai. Air matanya menitis laju. Tak mungkin!
                Hoya tetap beranikan diri untuk memasuki kedai itu. Dia cuba untuk berfikiran positif. “ Do you want to buy wedding dress, sir?” tanya seorang pekerja di dalam kedai itu. Hoya menoleh ke arah pekerja itu dengan pandangan yang sayu. “ Dorang tue nak kahwin ke?” tanya Hoya sambil menunjuk ke arah Soeun. “ Oh..Encik Kibum dengan Cik Soeun akan berkahwin tak lama lagi. Maybe another three months,” ujar pekerja itu perlahan. Wajah Hoya bertambah sedih. Sememangnya Soeun lagi bahagia tanpanya. Setelah menulis di atas kertas yang dimintanya, Hoya meminta pekerja itu memberikan kertas itu kepada Soeun sebelum melangkah keluar. “ Cik Soeun, ada orang berikan surat ini,” ujar pekerja itu. Ketika itu, Kibum sedang mencuba pakaian. “ Siapa yang bagi?” tanya Soeun. Pekerja itu hanya menggeleng kerana dia memang tidak mengenali lelaki misteri itu. Soeun membukanya.
Kim Soeun, remember me? I’m Lee Howon. Soeun, oppa tidak marah jika nama oppa sudah hilang dari kamus kehidupan Soeun. Because i’m the person that hurt you. Soeun, sejujurnya hati oppa sakit saat melihat Soeun memaut lengan lelaki lain, saat Soeun melangkah masuk ke kedai ini. Oppa cuba yakinkan diri bahawa Soeun bukan bakal pengantin, namun kata pekerja itu telah meranapkan impian oppa. Soeun, oppa gembira melihat Soeun ketawa riang dan bahagia namun hati oppa hancur berderai apabila menyedari senyuman itu bukan untuk oppa lagi. Maybe i’m already too late, Soeun-ah? Oppa tertanya-tanya adakah ketiadaan oppa selama ini tidak memberi apa-apa kesan dalam kehidupan Soeun selama ini? Sedangkan oppa terpaksa menanggung rindu yang teramat pada Soeun. Mungkin oppa pentingkan diri, tapi pada saat ini  oppa terlalu ingin melihat Soeun menangis merindui oppa agar oppa dapat memeluk, memujuk dan memiliki Soeun kembali. Tapi kenyataannya Soeun tidak perlukan oppa lagi. Oppa terlalu menyesal, Soeun kerana melepaskan Soeun. Oppa sudah berjaya sekarang namun kebahagiaan oppa sudah hilang. Oppa akan tetap mendoakan yang terbaik untuk Soeun. Maafkan oppa kerana pernah melukakan Soeun selama ini. Maybe i need to learn to let you go. Mianei. Saranghae.
Lee Howon oppa<3
                Air mata Soeun menitis laju apabila membaca surat itu. Dia terus berlari keluar untuk mencari Hoya namun bayangan Hoya sudah hilang. “ Oppa, saranghae! Mianei!” ujarnya dengan linangan air mata. Soeun menoleh apabila seseorang memegang bahunya. Wajah Kibum yang hairan dilihat sekilas. “ Soeun-ah, why you are running out from this shop? Why you are crying? What’s happen?” tanya Kibum sambil mengesat tangisan Soeun. Soeun terus memeluk Kibum. “ Nothing, oppa” ujarnya perlahan. Sejujurnya Soeun masih menyintai Hoya namun dia tidak mampu menoleh ke belakang lagi. Dia telah memilih Kibum sebagai pasangan hidupnya dan harus meneruskannya.
                Hoya melihat dari jauh. Dia duduk sambil memegang lututnya sambil menangis. “ Chukahae, Soeun-ah,” ujarnya perlahan. Dia menangis semahu-mahunya. Tiba-tiba, ada orang memeluknya. Dia terus mengangkatkan kepalanya. Infinite memandangnya dengan pandangan yang berkaca. Air matanya menitis lagi. “ Soeun akan kahwin..dia..bukan ...milik Hoya lagi,” tangisnya. Sunggyu terus memeluknya. “ Hoya, you need to let her go. Move on, Hoya-ah. You can do it. I know it’s hurt but you need to accept the fact that she’s not yours anymore,” pujuk Sunggyu perlahan. Hoya hanya menangis di bahu leadernya itu. Member yang lain turut menitiskan air mata melihat betapa hancurnya hati Hoya saat iti. Mesti sulit untuk dia terima bahawa gadis yang dicintai bakal berkahwin dengan lelaki lain.
***
( Strong heart- First love)
Leeteuk+Boom+Eunhyuk: Welcome to Strong Heart!!( tepukan daripada penonton)
Leeteuk: Hari ini kita ada beberapa idol yang teramat cantik dan handsome.
Boom: Kita pun handsome gak, Teukie
Eunhyuk: Hyung, kita tak handsome dah. Kita dah masuk dalam list warga emas
Kata-kata Eunhyuk mengundang tawa semua yang ada di studio. Leeteuk dan Boom hanya memberikan pandangan do-you-want-to-die. Eunhyuk hanya membalas dengan memberikan pandangan what-did-i-do
Leeteuk: Di studio, kita ada Song Jihyo, Kang Gary, Lee Minho, Siwon, Donghae, Hoya, Yonghwa, Bora, Woohyun dan Hyorin.
Boom: Jihyo noona dan Gary hyung telah mengemparkan satu dunia dengan berita perkahwinan dorang setelah berulang kali cuba menafikan hubungan dorang selama ini. Since when Monday couple is really exist? Kenapa baru sekarang nak mengaku?
Gary: Kami dah lama berkawan..mungkin sudah dua tahun. Tapi atas nasihat keluarga, company, Gill dan members Running man, kami nekad untuk sembunyikannya.
Leeteuk: Wae? Semua orang sangat mengharapkan korang berdua bersama.
Jihyo: Kami tahu itu tapi sekadar tak nak menghebohkan sesuatu yang tak pasti. Apabila kami benar-benar yakin baru kami akan umumkan seperti sekarang. Mianei sekiranya ada pihak yang tersinggung dengan perbuatan kami.
Eunhyuk: By the way, chukahae to both of you.
Leeteuk: Yonghwa-ssi, tell us about your first love
Boom: Be careful, Seohyun-ssi maybe tengok menonton rancangan ini.
                Boom mencuba untuk mengusik Yonghwa dengan menggunakan nama Seohyun setelah kedua-duanya mengaku sedang menjalani hubungan romantik. Kata-kata Boom menyebabkan semua orang ketawa.
Yonghwa: Haha..she will understand me. My first love is my best friend until now and Seohyun knows her.
Eunhyuk: Daebak! Seohyun knows her? Our Seohyun doesn’t care abour her?
Yonghwa: Mula-mula, dia memang marah and it was our big fight. Then, her unnies scold me because make their maknae cry..it was really scary.
Leeteuk+ Eunhyuk: Kami dapat bayangkan muka Jessica, Sooyoung dan Hyoyoen. Scary!! ( Semua orang ketawa)
Yonghwa: But lastly, she can accept the truth that my first love is my best friend. Lagipun, gadis tue pun dah kahwin dengan orang lain. Dia dah bahagia dan saya pun tengah bahagia. Tak ada guna mengingati masa lampau yang sudah pergi.
Boom: Betul tue. Yang penting, kita bahagia. How about you, Hoya-ssi?
Hoya: Me? (Woohyun memandang Hoya) Not happy ending for my first love.
Leeteuk: Boleh kongsi?
Hoya: Saya putuskan hubungan dengan dia setelah dua bulan saya debut. Pada saat itu baru saya tahu dunia idol yang sebenarnya. Saya tak nak kehidupan dia diganggu. Oleh itu, saya nekad untuk putuskan hubungan dengan dia demi melindungi dia dan kerjaya saya. Kedengaran macam saya terlalu kejamkan? Meninggalkan gadis yang telah bersama saya hampir 5 tahun.
                Mata Hoya hampir bergenang. Woohyun sudah menoleh ke arah lain, tidak ingin melihat Hoya sedih lagi. Tetamu dan penonton yang hadir turut memandang ke arah Hoya dengan rasa simpati
Eunhyuk: Then, what happen?
Hoya: Selepas tiga tahun, baru saya dapat kekuatan untuk bertemu dengan dia kembali. Mahu memohon maaf atas kesilapan saya. Tapi penyesalan itu sudah terlambat. Saat saya ingin bertemu dengan dia, saya terserempak dengan dia di kedai pengantin. She will get married and the date is today.
Donghae: Jinja? ( Hoya hanya tersenyum pahit)
Boom: Did you have any message to her?
Hoya: Chukahae for your wedding. Mianei for everything. Oppa tahu oppa bukan teman lelaki yang terbaik. I know he will love you more than i do. Doakan yang terbaik untuk oppa. I will always love you. Saranghae.
                Semua yang ada di situ memberikan tepukan kepada Hoya. Leeteuk menepuk bahu Hoya sambil berbisik kepadanya, “ First love is not always our last love. She is not yours. Someday, you will find the right one”.

                Hoya sudah pasrah. Kim Soeun bukan lagi milik Lee Howon. Dia yang telah melepaskan Soeun pergi daripada kehidupannya. Tiada guna lagi untuk dia menyesali semua itu lagi. Sekarang dia perlu teruskan kehidupannya tanpa kehadiran Soeun lagi. Dia harus terus tersenyum. Dia tahu ini semua pasti yang terbaik untuknya. “ I let you go, Kim Soeun. Be happy with your husband. Oppa tak pernah menyesal kerana mengenali dan mencintai Soeun”.



Thursday, 13 February 2014

the best present is INFINITE

infinite

infinite + lee jungyeop(ceo)

heechul and eunhyuk(suju)
                Aku bangun daripada tidur dengan perlahan. Cermin yang berada di tepi katil dilihat sekilas. Mataku kelihatan begitu bengkak, mungkin kerana akibat aku menangis semalam. Aku menoleh ke arah katil yang berada tidak jauh daripada katilku, katil itu kelihatan tersusun. Air mata aku hampir menitis namun jeritan Hoya di luar bilik lebih merisaukan aku. “ Dongwoo hyung, Myungie muntah lagi,” aku terus mengesat tangisanku dan berlari keluar. “ Wae, Hoya-ah?” tanya aku dengan wajah yang risau. “ Suhu Myungie naik lagi, Woohyunnie. Jongie pun masih demam,” ujar Hoya dengan tergesa-gesa. Aku terus berlari ke bilik Dongwoo hyung dan Myungsoo. Aku melihat Myungsoo dan Sungjong masih terbaring. Sudah hampir 2 minggu mereka berdua demam. Sungyeol sedang mencuci sisa-sisa muntah Myungsoo. Dongwoo hyung sedang meletakkan tuala di atas dahi Sungjong. Aku duduk di sebelah Myungsoo dan meyentuh dahinya. Panas! “ Hyung, kita perlu hantar dorang ke hospital,” ujar aku dengan risau. “ Hoya dah call manager hyung, Woohyunnie. Nanti kita hantar dorang ke hospital,” ujar Dongwoo. Aku hanya menggangguk. “ Woohyun tolong kemaskan barang dorang,” ujar aku sebelum melangkah keluar.
                Aku melangkah masuk ke dalam bilik untuk mengambil beg. Langkahku terhenti apabila memandang ke arah katil yang kosong itu. “ Sunggyu hyung, jebal dorawa,” ujarku perlahan. Aku tersentak apabila ada seseorang memelukku dari belakang. Tanpa menoleh, aku sudah tahu siapa yang memelukku. Aku menangis semakin kuat. Hoya mengusap kepalaku perlahan. Aku tahu dia pun sedang menangis. “ Woohyunnie, aku yakin hyung akan kembali. Dia kan dah berjanji yang Infinite akan sentiasa bertujuh? He will comeback,” pujuk Hoya. Aku hanya mengangguk kerana aku yakin hyung bukan manusia yang akan memungkiri janji.
***
                Setelah pulang dari hospital semua bersepakat untuk tidur di ruang tamu bagi memudahkan kami untuk menjaga Myungsoo dan Sungjong. Company telah mengosongkan jadual kami sehingga Myungsoo dan Sungjong sihat, sehingga hyung kembali. Aku hampir terlelap apabila aku mendengar suara orang mengigau. Aku yakin itu adalah Myungsoo, kerana itu adalah tabiatnya ketika demam. Aku bangun dan melihat Dongwoo hyung hendak bangun untuk melihat. Aku tahu Dongwoo hyung sangat penat. Aku terus melarangnya untuk bangun. “ Hyung, biar Woohyun yang pergi tengok Myungie,” ujarku perlahan, tidak mahu mengganggu tidur Hoya dan Sungyeol. “ Tak pa ke, Woohyunnie?” tanya Dongwoo. Aku hanya menggangguk dan menarik selimut untuk menyelimutinya. “ Just sleep, hyung. I will be okey,” Dongwoo hanya tersenyum dan menutup matanya untuk tidur. Aku terus bangun untuk melihat Myungsoo.
                Myungsoo kelihatan berpeluh seolah-olah dia sedang bermimpi buruk. Aku terus memeluknya. “ Yah Myungie~ calm down. Hyung ada di sini,” aku cuba menyedarkannya daripada mimpinya itu. “ Sunggyu hyung, jangan pergi. Tolonglah, hyung. Myungsoo minta maaf kalau Myungsoo ada buat salah. Tolonglah hyung. Jangan benci kami. Sunggyu hyung!!,” Myungsoo terus menjerit. Air matanya menitis. Aku mengoncang-goncang tubuhnya bagi menyedarkannya. Syukurlah, dia sedar juga akhirnya. Dia memandang aku dengan pandangan yang begitu lemah. Hatiku menjadi sebak saat melihat keadaannya. Dia benar-benar bukan Kim Myungsoo, the visual of Infinite yang aku kenal. Tubuhnya semakin kurus. Terlalu payah untuk aku menggambarkan keadaannya saat ini. “ Hyung, Myungsoo nampak Sunggyu hyung tadi. Myungsoo panggil dia tapi dia tak menoleh, hyung. Dia terus jalan walaupun Myungsoo menangis memohon maaf. Dia tetap pergi, hyung,” Myungsoo menangis teresak-esak. Myungsoo sememangnya jarang sekali meluahkan isi hatinya, jarang menunjukkan rasa sayangnya namun dia sebenarnya sangat menyayangi members. Aku memeluk Myungsoo lebih erat. “ Myungie, Sunggyu hyung akan kembali,” kataku perlahan. Myungsoo hanya menggangguk. “ You need to rest, Myungie. Cepat sembuh. Kalau Gyu hyung tahu, dia pasti risau. Kau tak nak dia risaukan?” ujarku. Myungsoo menggangguk. Aku terus membantunya untuk baring. Akhirnya, dia tidur juga. Aku menoleh ke arah Sungjong. Dia tidur dengan linangan air mata. Aku tahu dia juga terjaga ketika Myungsoo mengigau tadi. “ You too, Jongie. Cepat sembuh,” kataku sambil menarik selimutnya.
***
(flashback-2 minggu yang lalu)
                Keadaan di dorm seperti biasa. Jeritan Sungyeol dan Sungjong masih kedengaran. Aku hanya ketawa apabila melihat Sungjong dibuli oleh Sungyeol. Myungsoo pula cuba melindungi Sungjong daripada terus dibuli. Hoya dan Dongwoo lebih berminat kepada rancangan televisyen berbanding untuk turut serta dalam pergaduhan dua ‘Sung’. Aku memandang ke arah Sunggyu hyung yang hanya termenung dari tadi. Memang aneh sekali. Jarang sekali hyung sediam itu. Dia bagaikan sedang berfikir tentang sesuatu. “ Hyung, gwenchana? You look weird,” ujar aku. Semua orang menoleh ke arah Sunggyu hyung. “ Yelah, hyung. Hari ini, kitaorang tak dengar suara hyung langsung. Hyung langsung tak mengarah Sungjong hari ini,” ujar Sungyeol. “ Yah~ Hyung ingat Sungjong nie orang gaji ke? Suka-suka hati ja nak mengarah orang,” marah Sungjong kepada Sungyeol. Sungyeol hanya menjelir lidah kepada Sungjong. Aku malas nak dengar two Sungs nie bergaduh. Aku lebih menumpukan ke arah Sunggyu hyung. He’s different. Kitaorang ada buat salah ke?
                “ Hyung okey ja, don’t worry,” ujarnya sambil tersenyum. Namun senyumannya langsung tidak menyenangkan hati aku. Aku cukup mengenalinya. He is lying. Sunggyu hyung terus bangun untuk ke tandas. “ Hyung is lying, Woohyunnie. What you think?” bisik Hoya. Mata Hoya cukup tajam. Dia dapat merasakan sekiranya members berbohong. “ Yes, Hoya-ah. Heis lying but why?” balasku perlahan. Hoya hanya menggeleng. Aku hanya mampu mendoakan agar tiada yang buruk akan berlaku.
                Namun sesuatu yang buruk benar-benar berlaku. Setelah makan bersama dengan gembira, Sunggyu hyung menyuruh kami berkumpul di ruang tamu. Kami semua memandang ke arah Sunggyu hyung yang hanya berdiam diri dari tadi. “ Hyung, wae?” tanya Dongwoo hyung. “ Hyung nak minta maaf,” ujar Sunggyu hyung. Semua berpandangan antara satu sama lain. Maaf? For what? Soalan itu bermain di otakku. Sebelum sempat aku bertanya, Hoya sudah bertanyakannya, “ For what, hyung? Hyung tak ada salah pada kitaorang”. Semua orang terkejut besar apabila melihat Sunggyu hyung menangis. Hyung bukan jenis orang yang senang menangis. “ Hyung terpaksa pergi. I need to leave this group,” kata-kata Sunggyu hyung membuat kami semua tersentak. Aku cuba menyakinkan ini hanya satu mimpi namun kesakitan atas tamparan aku sendiri kembali menyedarkan aku bahawa ini bukan mimpi.
                “ Wae, hyung?” tanya Sungyeol dengan mata yang berair. Hilang terus senyuman di wajahnya. “ I’m not the best hyung for you guys. You guys need a better leader. I’m just too weak. I’m can’t continue this anymore,” ujar Sunggyu hyung sambil menundukkan kepalanya. Terlalu takut untuk memandang kami. Air mata semua orang sudah menitis. Aku memandang Sunggyu hyung dengan linangan air mata. Aku tahu tubuh hyung lemah, hyung sering makan vitamin untuk kekal segar dan kuat. Tapi itu tidak bererti yang hyung adalah leader yang lemah. Hakikatnya, hyung adalah leader yang terbaik, yang menjaga kami dengan sebaiknya, yang melindungi kami. Sungjong terus memeluk Sunggyu sambil menangis. “ Hyung, jangan pergi. Kami janji yang kami takkan susahkan hyung lagi. Sungjong akan dengar cakap hyung, Sungjong takkan memberontak lagi. Just don’t leave us,” tangis Sungjong.
                Malam itu, kami semua menangis dengan kuatnya. Semua orang memeluk Sunggyu hyung dengan erat kerana tidak mahu kehilangannya. Malam itu juga, kami tidur bersama di ruang tamu. Myungsoo tidur sambil memeluk Sunggyu hyung kerana takut hyung akan pergi. Tapi malangnya apabila bangun pada esok hari, Sunggyu hyung sudah tiada. Dia sudah pergi bersama barang-barangnya. Kami semua meraung sekuat-kuatnya. Sungyeol dan Hoya berlari keluar untuk mencari Sunggyu hyung namun bayangannya sudah tidak kelihatan. Keluarga Sunggyu hyung juga enggan memberitahu ke mana Sunggyu hyung berada. Hanya surat yang ditinggalkan, menjadi amanat terakhir Sunggyu hyung.
Dongwoo-ah, mianei hyung terpaksa pergi. Sekarang kau adalah member yang paling tua, hyung amanahkan dongsaengs untuk kau jaga. Dongwoo-ah, kau boleh gantikan tempat hyung. Jangan berperangai seperti budak-budak lagi. Mianei.
Woohyunnie, mianei roommate kau nie terpaksa pergi. Jangan gaduh dengan members yang lain lagi. Now, you’re the only one main vocalist, do the best. Nam Woohyun, hwaiting. Keep smilling because you’re the vitamin of infinite. Mianei
Hoya-ah, mianei sebab hyung terpaksa memungkiri janji yang pernah hyung lafazkan. Hyung tahu yang hyung dah berjanji untuk jaga korang untuk selamanya tapi hyung terpaksa memungkiri. Hyung tahu hyung pentingkan diri. Mianei. Hoya-ah, do your best. Banyakkan bercakap dan tonjolkan bakat kau. Mianei
Yeollie, mianei sebab hyung tak boleh join kau untuk kacau Jongie lagi. Tapi hentikan itu, kesian dia. Yeollie, sebenarnya kau ada terlalu banyak bakat yang kau tak pernah sedar jadi jangan selalu berfikir yang kelebihan kau hanyalah tinggi. Yeollie, tonjolkan bakat tue, jangan malu. Pasti kau akan terima banyak tawaran nanti. Mianei
Myungie, my visual. Myungie, kau adalah dongsaeng yang sangat hyung risaukan selama ini. Disebalik sikap kau yang dingin, terkandung beribu tangisan dan masalah yang kau pendam. Hyung cuma berharap yang kau boleh berkongsi kesedihan kau bersama kami semua. Jangan pendam, it just will make you hurt. Myungie, mungkin ramai orang akan kutuk kau kerana sikap kau yang dingin dan tak banyak cakap tapi hyung kenal kau, kau adalah dongsaeng yang sangat baik dan hyung yang terbaik untuk Jongie. Myungie, jebal! Banyakkan cakap dan senyum. Hyung nak lihat imej itu. Mianei, hyung terpaksa pergi
Jongie, my maknae. Maknae yang selalu membuat kehidupan kami semua gembira. Mianei, hyung selalu buli kau tapi percayalah hyung sangat menyayangi kau. Jongie, belajar rajin-rajin. Jangan pernah menyerah. Pelajaran sangat penting. I want the best for you. Keep smilling because you’re the maknae that members love a lot. If you’re cry, you will hurt them.mianei, i’ve to go.
Infinite, kenangan kita bersama tak mungkin akan hyung lupakan. Mianei kerana hyung nekad untuk pergi. Percayalah hyung lakukan ini semua demi Infinite. Jagalah diri kalian sebaik mungkin dan jadikan Infinite sebagai kumpulan yang dikenali. Goodbye, mianei. Saranghae~
                                                                                                                Kim Sunggyu, your hyung<3
(end flashback)
                Malam itu adalah malam terakhir kami bersama. Hyung pergi meninggalkan kami begitu saja. Sungjong dan Myungsoo demam panas selepas itu. Mereka berdua terlalu sedih dengan keputusan itu. Sudah hampir 2 minggu hyung pergi, tiada sebarang berita mengenainya. Namun kami tetap menunggu kerana kami yakin hyung akan kembali.
                ***
(8 Februari 2014)
                Aku bangun dari tidurku. Aku melihat tiada siapa di sebelahku. Kemudian aku mendengar suara Hoya dan Sungyeol di dapur, aku yakin dorang pasti sedang masak. Aku bangun dan mengemas ruang tamu. Selepas selesai, aku segera masuk ke dalam bilik Myungsoo dan Dongwoo hyung. Dongwoo hyung sedang memberi Myungsoo dan Sungjong makan ubat. “ Macam mana dengan dorang, hyung?” tanyaku. Dongwoo hyung hanya senyum. Aku turut tersenyum apabila melihat senyuman itu kerana aku yakin itu petanda yang baik. “ Myungie dan Jongie dah semakin baik, Woohyunnie. Dorang pun dah mahu makan. Sebab tue Hoya dengan Yeollie tengah makan. But i think you should join them to cook, you know them, right?” ujar Dongwoo hyung dengan gembira. Aku turut merasa gembira. Myungsoo dan Sungjong sudah hampir dua minggu tidak makan dengan sempurna. Asyik muntah selepas makan. “ I think should join them,” balasku sebelum melangkah pergi. Hoya dan Sungyeol agak pelik sikit dari segi masakan mereka dan deria rasa dorang.
                Ketika makan, Myungsoo menyuap aku dengan tersenyum. “ Saengil chukahamnida hyung,” ujarnya perlahan. Aku hanya tersenyum. Sepatutnya hari ini merupakan hari yang bahagia buat diriku, namun aku terasa semuanya tidak bererti lagi. Hari jadiku tidak seperti selalu lagi. Aku rindu mendengar jeritan Sunggyu hyung memarahi Myungsoo kerana merosakkan kekku. Aku rindu melihat Sungyeol dan Hoya menghias ruang tamu untuk sambutan hari jadiku. Aku ingin ketawa lagi apabila mengenangkan Sungjong dan Dongwoo hyung mengunciku di dalam tandas kerana ingin membuat surprise sedangkan jeritan mereka sudah cukup untuk aku membayangkan apa yang sedang dorang lakukan. Aku rindukan itu. Malangnya, itu mungkin tidak mampu terulang lagi.
                “ Mianei, Woohyunnie. Kitaorang tak sempat nak beli apa-apa untuk besday kau,” Dongwoo hyung kelihatan sangat bersalah. “ Mianei, semua nie salah Sungjong,” Sungjong rasa bersalah. Dia sedar semua hyungnya terlalu penat kerana perlu menjaganya dan Myungsoo. Aku terus menggosok rambutnya. “ Yah Jongie, it’s not your faulth. Cepat sembuh, itu sudah hadiah yang terbaik untuk hyung,” ujar aku perlahan. “ You too, Myungie,” aku senyum. Sejujurnya, aku ingin melihat mereka sembuh seperti selalu lagi. Bergaduh seperti selalu. Mereka berdua terus memelukku. Hoya, Sungyeol dan Dongwoo hyung hanya tersenyum. Suhu Myungsoo dan Sungjong semakin menurun. Selera makan Myungsoo juga sudah kembali kepada normal.
                Tiba-tiba, pintu dorm dibuka oleh seseorang. Mereka hanya membiarkan kerana selalunya manager mereka yang datang pada saat ini. Tapi individu itu hanya berselindung di balik pintu sambil memegang kek yang sudah menyala lilinnya. “ Should i go now? Did i already hurt them?” bisik hatinya. Dia beranikan diri, menghampiri mereka. Myungsoo menjadi individu yang pertama melihatnya. “ Sunggyu hyung?” jeritan Myungsoo terus membuat menoleh ke arah Sunggyu. Aku tersentak, terkejut. “ Saengil chukahamnida, Nam Woohyun,” ujarnya perlahan. Wajahnya kelihatan takut, takut berhadapan dengan mereka semua. Sunggyu hyung meletakkan kek itu ke bawah apabila melihat reaksi semua orang yang kaku. “ I think i should go, right?” ujarnya perlahan. Sunggyu hyung melangkah untuk pergi, namun langkahnya terhenti apabila Hoya memeluknya sambil menangis. “ Hyung, jebal. Don’t leave us again,” tangisnya. Sunggyu hyung turut menangis apabila mendengar tangisan Hoya. Kami semua memeluknya seerat-eratnya. Hanya tangisan yang kedengaran pada saat ini.
                Sunggyu hyung melihat Myungsoo dan Sungjong, wajahnya berubah serta-merta. “ Myungie, Jongie! Korang kelihatan sakit,” ujarnya. Sunggyu hyung menyentuh dahi mereka berdua, haba panas masih terasa. “ Apa yang dah berlaku?” tanya Sunggyu hyung. Kami semua berpandangan antara satu sama lain. “ Dorang berdua demam panas setelah hyung pergi,” ujar Hoya. Sunggyu hyung begitu terkejut. Aku melihat wajahnya saat itu, dia benar-benar rasa bersalah. “ Tapi sekarang dorang dah okey, hyung. Myungie makan 3 mangkuk bubur tadi, hyung. They will be fine,” ujarku perlahan sambil tersenyum. Namun kata-kataku tidak dapat menghilangkan rasa bersalah yang sedang dialami oleh Sunggyu hyung. “ Hyung, Myungsoo dah okey. Just promise me that you never leave us,” ujar Myungsoo sambil memeluk Sunggyu hyung. Sekali lagi, Sunggyu hyung menitiskan air mata. dia membalas pelukan Myungsoo. “ Mianei, Myungie. I’m already hurt you and Jongie. I will never go again, i never leave you guys,” ujar Sunggyu hyung sambil menangis. Hatinya begitu sakit apabila mengenangkan two younger of infinite sakit kerananya.
                Hari jadiku tetap disambut walaupun sekadar kek dan air kotak. Aku tetap gembira dan bahagia. Keadaan dorm beruban menjadi normal kembali. Jeritan kedengaran di sana sini. Sedang kami semua berlawan game bagi menentukan siapa yang harus mencuci pinggan dan sudah tentu Myungsoo dan Sungjong tidak terlibat kerana tubuh mereka yang masih lemah, kami tidak sedar bahawa dorm kami telah dimasuki seseorang. “ Yah~Infinite!! Kenapa tak tutup pintu? Korang nak pencuri masuk ke?” jerkah Lee Jungyeop, Ceo of woollim. Semua mata memandang Lee Jungyeop tapi lagi tepat, makanan yang dipegang oleh Lee Jungyeop. “ Ceo appa!!” panggilku. Sudah kebiasaanya kami semua memanggil Lee Jungyeop sebagai appa ketika gembira, sebagai ahjussi ketika tidak puas hati dan sebagai Mr. Lee ketika marah. Namun Lee Jungyeop hanya akan tersenyum sambil memicit kepala kerana pening melayan kareneh kami.
                Lee Jungyeop hanya tersenyum apabila mendengar panggilku, dia turut gembira apabila Sunggyu hyung membuat keputusan untuk kembali. Sejujurnya, dia tidak mahu Infinite terpisah. “ You guys look happy! Jom makan ayam,” ujarnya sambil meletakkan ayam di bawah. Dengan sekelip mata, hidangan ayam sudah licin. Mata Lee Jungyeop membulat. “ Yah~ korang nie makan ke melantak? Orang sakit pun boleh makan sampai 6-7 ketul ayam. Daebak!” ujarnya sambil menggeleng. Kami hanya ketawa. Kebahagiaan kami sudah kembali. Kami semua akan tetap bertujuh sampai bila-bila. Sunggyu hyung akan tetap menjadi leader kami sampai bila-bila. Nothing will change it.
***
(radio sukira-15 February 2014)
Heechul: Happy belated besday to our Woohyunnie
Infinite:Woooww!!(jeritan kanak-kanak seperti biasa)
Me: Gumawo, hyung.
Eunhyuk: Apa yang Infinite hadiahkan kepada kau pada kali ini?
Me: Myungie hadiahkan sepasang baju baru, Yeollie hadiahkan sepasang kasut berserta in-soles.
Semua orang ketawa apabila mendengar hadiah yang dihadiahkan oleh Sungyeol
Heechul: Sungyeol-shi, kasut berserta in-soles? Daebak!
Me: Jongie hadiahkan satu stok ramen, Hoya hadiahkan PSP baru, Sunggyu hyung hadiahkan sebuah jam couple dan Dongwoo hyung hadiahkan phone case couple. Ceo appa hadiahkan kereta mainan.
Semua orang ketawa lagi apabila mendengar hadiah-hadiah yang diterima oleh aku. Heechul hyung dan Eunhyuk hyung yang paling banyak ketawa.
Eunhyuk: Antara semua, just Myungsoo dan Hoya yang hadiahkan hadiah yang normal diterima. Tapi kasut berserta in-soles agak lawak..hehe
Heechul: Satu stok ramen? Do you really like it?
Me: Yes, tapi sekarang nie Sunggyu hyung dan Jongie yang banyak habiskan.
Heechul: haha...(bayangkan Heechul ketawa) What about jam couple and phone case couple? Kau ada pasangan untuk dikongsi?
Me: Aniya..Dongwoo hyung dan Sunggyu hyung suruh simpan sampai nak kahwin nanti, baru bagi dekat pasangan. I think i want to give it to my mum.
Eunhyuk: haha...akhirnya, mak juga yang jadi pasangan. Kenapa kereta mainan?
Me: Ceo ahjussi tanya nak hadiah apa. So, saya kata nak kereta. Then, he gives me toy car.
Sunggyu: Ahjussi? Haha, Woohyunnie tak puas hati tue. Heechul hyung and Eunhyuk hyung, you guys need to see his face when Ceo appa gives that present to him..
Hoya: Muka dia macam nak makan orang..haha
Semua orang ketawa, hanya aku sahaja yang menundukkan kepala tanda tak puas hati
Sungyeol: Ceo appa kata ambil lesen dulu, baru berangan nak ada kereta..hehe..kesian Woohyunnie
Heechul: haha...then, antara semua yang mana hadiah yang palig bernilai?
Me: The best present is Infinite still together. Infinite masih bertujuh. Saya rasa hadiah yang paling bernilai ialah keputusan Sunggyu hyung untuk kembali dan Jongie serta Myungie kembali sembuh.
Heechul: So sweet. Yah~ Kim Sunggyu, dengar itu! Jangan terfikir nak tingalkan group kau lagi. Kalau aku dengar yang kau nak tinggalkan group kau lagi, aku sembelih kau hidup-hidup.

Sunggyu mengangkat tangan tanda bersumpah yang dia takkan tinggalkan Infinite lagi. Dia turut mengangkat tujuh jarinya menandakan Infinite tetap bertujuh. Kami semua hanya ketawa apabila melihat Heechul hyung memarahi Sunggyu hyung. Eunhyuk hyung sempat menarik Heechul hyung untuk duduk kembali kerana Heechul hyung mahu menampar kepala Sunggyu hyung. Sunggyu hyung pula berlindung di belakang myungsoo. Kami ketawa lagi. “ Infinite is the best present  for me. Knowing them and loving them is the best thing that had happened in my life,” bisik hatiku.

Monday, 10 February 2014

15 members of suju is comeback





Setelah 2 tahun berlalu, kehidupan Super Junior berjalan seperti biasa. Masih sibuk dengan jadual yang padat seperti biasa. Kesibukan mereka menyebabkan mereka tidak terus memikirkan segala kesedihan yang dialami oleh mereka. Kangin sudah kembali ke pangkuan mereka. Setidak-tidaknya mampu mengembalikan sedikit kebahagiaan mereka. Namun ingatan mereka kepada Hankyung dan Kibum takkan terpadam meskipun bertahun berlalu pergi. Manager mereka memerhatikan mereka yang sedang berlatih. Dia tersenyum pahit. Dia cukup mengenali Super Junior. Meskipun mereka sedang ketawa bahagia namun dia tahu disebalik tawa itu, terkandung seribu tangisan. Dia ingin mengembalikan kebahagiaan Super Junior yang dulu. Dia ingin melihat mereka ketawa tanpa berpura-pura lagi. Dia ingin mengembalikan Hankyung dan Kibum kepada mereka namun dia tidak mampu. Dia tidak mampu mengundurkan masa kembali. Dia cuma mampu berharap agar Super Junior yang dulu akan kembali. “ Hyung, okey tak tarian kami?” tanya Eunhyuk sambil tersenyum kepada manager mereka itu. “ Daebak!!” jawabnya. Eunhyuk hanya tersenyum.             “ Hyung akan berusaha untuk kembalikan sinar kebahagiaan korang itu meskipun hanya untuk sementara,” tekad Kim Junghoon, manager Super Junior.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*bilik Lee Soo man*
                “ Boss, saya ada satu permintaan,” ujar Kim Junghoon dengan lembut. Lee Soo man terus meletakkan pen yang dipegangnya dan memandang insan yang sedang duduk di hadapannya. Dia cukup mengenali Kim Junghoo. Pastinya dia ada hal yang penting untuk diperkatakan. “ Apa?” tanya Lee soo man. “ Kembalikan kebahagiaan Super Junior,” kata Kim Junghoon dengan yakin. “ BwO?” jerit Lee soo man dengan tinggi. Dia terkejut plus blur dengan permintaan Kim Junghoon itu. “ Boss, Super Junior memang kelihatan bahagia, itu cuma luaran tapi dalaman mereka cukup terluka. Saya tidak ingin melihat mereka terus begitu. Kembalikan Hankyung dan Kibum dalam kehidupan mereka meskipun hanya sementara. Izinkan mereka merasai kebahagiaan yang mereka kecapi dulu. Heechul yang paling terluka, Boss. Di mata semua orang, dia mungkin sudah dapat menerima kenyataan bahawa Hankyung bukan lagi member Super Junior tapi dia sedang menyembunyikan perasaan dia yang sebenarnya. Begitu juga dengan member yang lain. Mereka menyembunyikan kesedihan mereka kerana mereka tidak mahu menyusahkan sesiapa,” luah Kim Junghoon tanpa berselindung lagi. Dia mahu Lee soo man tahu masalah yang dihadapi oleh Super Junior . Dia mahu membantu Super Junior.
                Lee soo man terdiam. Diakah yang bersalah di atas kesedihan Super Junior? “ Junghoon-ah, aku mungkin mampu mengembalikan Kibum di dalam Super Junior tapi aku tidak mampu mengembalikan Hankyung. Dia sudah pergi dan takkan kembali,” Lee soo man memandang Kim Junghoon, wajahnya kelihatan begitu kecewa. “ Begitu besarkah kasih sayang Junghoon kepada Super Junior?” Lee soo man tertanya-tanya. “ Saya tidak mampu melakukan itu kerana saya sekadar seorang manager dan hyung kepada Super Junior tapi Boss pasti mampu. Tolong saya! Tolong saya untuk mengembalikan kebahagiaan mereka sekaligus memenuhi permintaan ELF,” rayu Kim Junghoon. Lee soo man hanya berdiam tanpa sebarang kata atau janji.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*konsert Super Junior*
                Super Junior menundukkan kepala tanda berterima kasih kepada peminat yang sudi hadir pada malam ini. “ ELF, saranghae,” jerit Kyuhyun sambil membuat pose heart bersama Sungmin.        “ We hope that you guys are happy today,” jerit Donghae pula. Belum sempat Leeteuk memberi ucapan terakhir, lampu pentas terpadam. Super Junior berpandangan antara satu sama lain. Mereka blur. Tiba-tiba, skrin besar di belakang mereka terpasang. Kelihatan video mereka ketawa. Jeritan ELF kedengaran lebih kuat apabila video Super Junior bersama Hankyung dan Kibum kelihatan. Air mata Super Junior mulai bergenang apabila mereka terkenangkan kenangan dulu. Kangin memeluk Heechul yang sudah mulai menangis. Leeteuk pula sudah menundukkan kepalanya. Donghae, Ryeowook, Eunhyuk dan Kyuhyun sudah menangis terutama apabila melihat video Hankyung dan Kibum ketawa. Sesungguhnya mereka cuba untuk kuatkan hati mereka namun mana mungkin mereka mampu melupakan semua kenangan itu. Siwon,Sungmin, Yesung dan Shindong mengalihkan pandangan daripada memandang skrin itu. Mereka cuba menahan diri daripada menangis. Namun air mata mereka menitis juga apabila melihat banner Hankyung dan Kibum yang dipegang oleh ELF. Sesungguhnya mereka merindui dua insan itu, merindui saat membuat persembahan bersama.
                Video itu sudah sampai ke penghujungnya. “ Do you want Kibum to come back?” tertera ayat itu pada video tue. “ Yesss!!!!” jerit ELF. “ Do you will accept Hankyung if he come back?”.           “ Yesss!!” jerit ELF lagi. Semua orang menginginkan mereka kembali. Heechul menoleh ke arah Kangin. “ Apa maksud semua ini, Kangin?” tanya Heechul dengan perlahan. Kangin menggeleng lemak. Adakah semua ini bermaksud bahawa orang yang mereka nantikan itu akan kembali? Lampu pentas terpasang kembali setelah paparan skrin itu kembali hitam. Namun Super Junior bertambah hairan apabila melihat Lee soo man berdiri di atas pentas sambil memegang mikrofon. Apa maksud semua ini?
                “ Annyeong, i’m Lee soo man, the ceo of sm entertainment,” Lee soo man memperkenalkan dirinya meskipun itu tidak perlu kerana semua orang sangat mengenalinya. Lee soo man memandang ke arah Super Junior sambil tersenyum. Super Junior menunduk 900 tanda menghormati Lee soo man. “ I want to give back your happiness,” ujar Lee soo man. Kata-kata Lee soo man menambahkan kebingungan dalam diri Super Junior. Mereka bertambah pelik.                             “ Zhoumi-ah, Henry-ah, naik ke atas pentas sekarang,” Lee soo man memanggil dua member Super Junior-M yang berada di dalam bilik menunggu. Henry dan Zhoumi naik di atas pentas dengan tergesa-gesa. Mereka tertanya-tanya akan tujuan mereka dipanggil. Belum pernah mereka diberi peluang untuk brdiri di atas pentas bersama Super Junior. Kyuhyun memandang Henry, dia mahukan jawapan atas semua yang berlaku sekarang, Henry hanya mampu memberikan gelengan tanda tidak tahu.
                “ I have a surprise to everyone,” suasana di dalam dewan menjadi senyap meskipun dipenuhi dengan beribu manusia. Semua orang menumpukan perhatiaan dengan apa yang akan diperkatakan oleh Lee soo man. “ Super Junior akan terlibat dengan pembikinan album tak lama lagi,” mulut Shindong ternganga seluas-luasnya apabila mendengar kata-kata Lee soo man. Mereka cukup terkejut. “ Super Junior dan Super Junior-M akan terlibat dalam pembikinan album ini. Tiada sub-group untuk kali ini. Itu bererti Henry dan Zhoumi akan terlibat 100% dalam pembikinan album ini,” Lee soo man nekad dengan keputusannya meskipun dia tahu pasti ada pihak yang tidak setuju. Kini baru dia sedar betapa kecewanya hati Henry dan Zhoumi apabila mereka tidak dapat terlibat dalam aktiviti Super Junior, jadi kali ini dia mahu memberikan mereka peluang. Setidak-tidaknya, dia dapat menebus sedikit kesalahannya kepada Hankyung kerana dia sedar bahawa Hankyung sangat menyayangi Henry dan Zhoumi. Dia juga sedar bahawa Hankyung nekad untuk pergi kerana sikap dirinya yang terlalu mementingkan keuntungan. Dia sedar dialah punca semua ini berlaku, punca Super Junior kehilangan orang yang mereka sayangi.
                Henry dan Zhoumi terpaku di situ. Air mata mulai bertakung di tubir mata mereka berdua. Jeritan ELF mulai kedengaran menandakan mereka bersetuju. Kyuhyun terus memeluk Henry dan Zhoumi. Dia turut menangis gembira. Super Junior turut merasa gembira kerana mereka tahu itu semua adalah impian Henry dan Zhoumi. “ Impian korang dah tercapai,” bisik Leeteuk. Henry dan Zhoumi menggangguk dengan linangan air mata. “ Guess who will join you guys?,” mereka semua menoleh ke arah Lee soo man apabila mendengar kata-katanya. ELF turut melihat Lee soo man yang sedang tersenyum. Tanpa sebarang kata, Lee soo man turun dari pentas. Meninggalkan mereka semua dalam kebingungan.
                Tiba-tiba, lampu menyuluh ke arah satu sudut. Kelihatan seorang lelaki sedang berdiri tegak di situ. Meskipun dia sedang tersenyum, namun air mata kelihatan mengalir laju di pipinya. Super Junior dan ELF terkaku apabila melihat lelaki itu. Suasana menjadi begitu senyap. “ Hyungs, Wookie, Kyu, Henry,” kedengaran suara lelaki itu memanggil nama member-membernya yang dirindui selalu ini. Donghae terus berlari ke arah lelaki itu sambil menangis. Sejujurnya, dia terlalu merinduinya. “Kim Kibum,” jeritnya sambil memeluk Kibum yang sedang menangis. Donghae menjadi orang pertama yang memeluknya seperti dulu, saat Kibum baru sampai di Korea, saat Kibum masih merasa takut. Selepas mendengar esakan Kibum, baru Super Junior menyedari bahawa ini bukan satu mimpi yang sering mereka alami. Donghae terus menarik tangan Kibum untuk menghampiri Super Junior yang sudah berdiri terkaku di situ. Kibum berdiri di hadapan Siwon, memandang satu per satu membernya dengan pandangan yang sayu. Belum sempat Kibum mengatur kata-kata maaf, Siwon memeluknya sambil menangis. Kibum menangis sekali lagi. Super Junior turut memeluk Kibum. Pelukan berkumpulan! Mereka menangis gembira kerana dapat bertemu kembali dengan Kibum. ELF yang melihat turut menangis. Kibum yang dinanti telah kembali. Lee soo man memandang dari bawah sambil tersenyum. Dia bangga melihat mereka, bangga melihat persahabatan yang dibina.     “ Mianei, aku tak mampu mengembalikan Hankyung,” ujarnya penuh kecewa. Tiba-tiba, telefonnya berdering. Dia tersenyum apabila melihat nama penelefon.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*bilik Lee soo man*
                “ Thank you, sonsaengnim. Thank a lot. Terima kasih kerana benarkan Henry dan Zhoumi join pembikinan album kali ini. Terima kasih kerana izinkan Kibum kembali. Thank you so much,” ujar Leeteuk mewakili Super Junior. Mereka semua tunduk 90O tanda mereka sangat menghargai apa yang dilakukan oleh Lee soo man pada kali ini. Lee soo man hanya tersenyum. Entah mengapa dia merasa gembira apabila melihat Super Junior pada saat ini. Mereka kelihatan begitu gembira. Mungkin kepulangan kibum memberi mereka semangat. “ Let’s talk about your album,” ujar Lee soo man sambil berjalan ke arah bilik mesyuarat dan diikuti oleh member Super Junior
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*bilik mesyuarat*
                “ Album korang kali ini akan ada sedikit kelainan. 50% korean song and 50% Chinese song. 50% pembikinan album nie di Korea dan 50% di China,” kata-kata Lee soo man membuatkan Super Junior terkejut. “ Bwo?” jerit mereka serentak. Lee soo man hanya tersenyum. Dia tahu kata-katanya pasti akan membuat mereka terkejut. “ Dan akan ada seorang penyanyi solo untuk bergabung dengan korang,” sekali lagi kata-kata Lee soo man membuat mereka terkejut. Mereka cukup mengenali Lee soo man. Lee soo man bukan jenis manusia yang akan membiarkan artisnya bergabung dengan artis lain. Jarang sekali itu berlaku. Tapi kenapa kali ini dia sanggup membiarkan Super Junior bergabung dengan artis luar? Mengapa? “ Siapa dia?” tanya Heechul. “ Korang akan tahu juga nanti. He is on the way,” ujar Lee soo man. Siwon memandang Kibum, “ Kibummie, kau tahu tentang ini?”. “ Molla hyung. Kibum hanya diminta untuk join Super Junior kembali,” balas Kibum.
                Tiba-tiba, pintu dibuka perlahan. Manager Super Junior masuk sambil tersenyum gembira. Air matanya kelihatan bergenang. Super Junior tertanya-tanya mengapa manager mereka segembira itu. “ Boss, dia dah datang!” katanya sambil tersenyum. Lee soo man terus bangun sambil berjalan menghampiri Kim Junghoon. Dia tersenyum. Super Junior masih kaku di situ. “ Ini orang yang kita nanti-nantikan, Hangeng,” apabila nama itu disebut, Super Junior berdiri serentak kerana terkejut. Orang yang disebut itu masuk ke dalam bilik itu sambil tersenyum. “ Annyeong,” ujar Hangeng sambil melambai ke arah Super Junior. “ Gege?” ujar Henry perlahan. Hangeng hanya tersenyum. Henry terus berlari ke arah Hangeng dan memeluknya. Sejujurnya, dia sangat merindui gegenya itu. Dia menangis semahu-mahunya di pelukan Hangeng. Hangeng meleraikan pelukannya setelah beberapa minit. Hangeng memandang ke arah Super Junior yang masih terkaku. “ Do you hate me? Want me to go?” ujar Hangeng perlahan.
                Super Junior terus berlari menghampiri Hangeng dan memeluknya. Mana mungkin mereka membencinya, mereka terlalu merinduinya. “ Bogoshipo, hyung,” tangis Kyuhyun. Hangeng memandang ke arah Heechul yang masih berdiri jauh daripadanya setelah meleraikan pelukan. Hangeng berjalan perlahan ke arah Heechul. Air mata Heechul kelihatan bergenang. “ Chul-ah, do you hate me? Mianei, aku..” belum sempat Hangeng menghabiskan kata-katanya, heechul terus memeluknya sambil menangis. “ Bogoshipo, babo,” tangis Heechul. Hangeng turut menangis. Super Junior berjalan ke arah mereka dan berpelukan antara satu sama lain. Lee soo man tersenyum gembira apabila melihat mereka gembira. Setidak-tidaknya rasa bersalahnya dapat hilang juga walaupun sedikit.
 “ Sebelum korang mulakan pembikinan album, aku bagi peluang kepada korang untuk bersuka ria selama dua minggu. Bawalah Hangeng pergi ke tempat yang korang pernah lawati bersama. Yesung-ah, bawalah dia bertemu omma kau. He said that he misses her. Begitu juga di China nanti, korang ada masa dua minggu untuk bergembira sebelum pembikinan album. Hangeng nak bawa korang ke restoran ommanya. Korang ciptalah kembali kenangan dulu, kenangan yang aku pernah hancurkan. Hangeng, meskipun kau bukan Hankyung Super Junior lagi, pintu sm dan pintu dorm Suju akan sentiasa terbuka untuk kau. Gumawo, kerana kau sudi untuk kembali meskipun bukan sebagai member Suju lagu, kerana kau sanggup menangguh semua jadual kau untuk pembikinan album ini hanya untuk melihat mereka bahagia. Sekarang baru aku tahu kenapa hati mereka begitu hancur setelah kau pergi, kerana kau seorang yang sangat baik. Mianei kerana aku telah lukakan kau selama ini, aku telah memberikan layanan yang tidak baik untuk kau. Mianei,” ujar Lee soo man perlahan. Dia sedar kesalahannya selama ini. Hubungan Super Junior dengan Hangeng bagaikan adik-beradik namun dia sanggup meminta mereka untuk berhenti berhubungan. Kejam sungguh dirinya saat itu.
Hangeng menghampiri di hadapan Lee soo man dan tunduk 900 padanya. Lee soo man memandang dengan pandangan tidak percaya. Mengapa hangeng masih menunjukkan rasa hormatnya kepada orang yang telah memberikan luka yang mendalam kepadanya? “ Sonsaengnim, walau apa pun yang telah terjadi, saya tetap hendak berterima kasih kepada sonsaengnim. Kerana sonsaengnim, saya diberi peluang untuk mengasah dan mengenal bakat saya, saya dapat memiliki 14 family, saya dapat mengenali 14 members yang sangat menyayangi dan menyokong saya tidak kira apa pun yang berlaku, saya dapat seorang hyung yang sangat mengambil berat tentang saya, seorang sahabat yang sentiasa berada di sisi saya untuk melindungi saya, dan 11 dongsaeng yang sentiasa memberi saya semangat untuk terus bangkit dan saya dapat memiliki ELF yang tetap menjerit memanggil nama saya meskipun saya bukan Super Junior lagi, yang tetap datang ke konsert saya untuk menyokong saya meskipun tidak akan ada Super Junior lagi. Walaupun banyak rintangan yang terpaksa saya harungi sebagai Hankyung, tetap banyak kenangan terindah yang tidak mungkin terpadam dalam kamus kehidupan saya. Gumawo, sonsaengnim,” luah Hangeng.
Super Junior memandang Hangeng dengan air mata yang bergenang. Itulah Hankyung yang mereka kenal, seorang jejaka yang tidak akan membenci seseorang meskipun dilukai. Super Junior turut tunduk memberi hormat kepada Lee soo man. “ Gumawo, sonsaengnim. Terima kasih kerana benarkan Hangeng untuk kembali. Sesungguhnya kami terlalu rindukan saat kami semua bersama. Terima kasih kerana memberikan kami kebahagiaan ini,” ujar Heechul. Lee soo man memandang mereka. Dia sangat bersyukur kerana dia berjaya melahirkan group ini, group yang terlalu menyayangi antara satu sama lain. “ Group hug?” tanya Lee soo man sambil mendepakan tangannya. Super Junior dan Hangeng tersenyum. Mereka terus memeluk Lee soo man. Eunhyuk turut menarik manager Super Junior dan manager Hangeng yang hanya membisu sejak dari tadi untuk turut serta. “ Goodluck for our news album,” jerit mereka semua serentak.

Meskipun Hangeng tidak mungkin akan menjadi Hankyung kembali, setidak-tidaknya pembabitannya dalam pembikinan album kali ini dapat memberikan kebahagiaan kepada Super Junior. Mereka dapat mengulangi aktiviti yang pernah mereka semua lakukan bersama lagi. Mereka dapat makan beijing fried rice yang sangat mereka rindukan. Henry dan Zhoumi pula dapat turut serta dalam pembikinan album Super Junior seperti yang mereka selalu impikan. Super Junior akan mampu tersenyum gembira seperti selalu kembali. Always believe Super Junior. They will always be together, 15 members! Always believe in 15 members!