Friday, 28 March 2014

that person is you










                “ Cho Kyuhyun, did you hear what I say?” jerit Naeun. Kyuhyun menoleh ke arah Naeun yang merenungnya. Kyuhyun hanya mengangguk. “ So, what you think?” tanya Naeun. Kyuhyun menarik nafas sebelum senyum. “ Just accept him. Lagipun, dia baik. I think he really loves you,” kata Kyuhyun dengan tersenyum. Meskipun senyuman kelihatan di bibirnya, hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaannya yang sebenarnya. “ But what about you?” tanya Naeun lagi. Kyuhyun kelihatan pelik dengan pertanyaan Naeun. “ Wae?” Kyuhyun melihat Naeun yang kelihatan sedang memikirkan sesuatu. “ Kalau aku terima Myungsoo, aku mungkin takkan boleh lepak seperti selalu dengan kau lagi. Jadi siapa nak teman kau?” kata Naeun dengan raut wajah yang serius. Kyuhyun ketawa apabila mendengar kata-kata Naeun.
                “ Yah~ Son Naeun, stop worry about me! I’m okey,” balas Kyuhyun. “ No!! You’ll not okey. You need someone that can remind you to eat,remind you  to do your homework, to make you laugh and to make sure that you not cry alone,” ujar Naeun. Kyuhyun terdiam. “ Naeun, don’t make me like this. Don’t be too nice for me,” bisik hati Kyuhyun. “ You still can do that eventhough you has a boyfriend. We still friend, right?” Kyuhyun hanya mampu mengukirkan senyuman. Naeun hanya mengangguk.
***
(dua bulan kemudian)
                “ Naeun-ah, kau ada masa tak?” tanya Kyuhyun dalam telefon. “ Kyu-ah, aku ada date dengan Myungie. Wae?” tanya Naeun. “ Nothing, just nak lepak dengan kau ja,” Kyuhyun cuba menyembunyikan rasa kecewanya. “ Are you okey? Aku boleh cancel date tue. Friend is more important, right?” jelas kedengaran nada kebimbangan pada suara Naeun. “ Tolong cancel date tue,” Kyuhyun ingin sekali mengatakan itu namun lidahnya terkelu. “ Tak perlu, Naeun. Just go, I’m okey!” Kyuhyun cuba untuk tersenyum. Sampai bila kau mampu bertahan, Cho Kyuhyun? “ Jinja?”. “ Yes!! Just go!! Naeun, I need to go. Bye,” Kyuhyun terus mematikan talian apabila Naeun mengucapkan selamat tinggal.
                “ Sampai bila kau nak macam nie, Kyu?” tiba-tiba kedengaran suara seseorang. Kyuhyun menoleh. “ Hyung, why you are here? You should go to market with Kyung hyung, right?” ujar Kyuhyun, cuba untuk menukar tajuk. “ I leave my dompet. Yah~ jangan cuba untuk tukar tajuk,” marah Sungmin. “ Kyu tak cuba untuk tukar tajuk pun lar,” balas Kyuhyun. Dia terus menutup telinganya dengan bantal kerana dia tahu dia bakal mendengar ceramah yang tak berbayar tak lama lagi. “ Kyu, you should tell her the truth. You should tell her that you love her. Don’t hurt yourself like this.....bla.....bla.......,” Sungmin sudah mula berleter. Kyuhyun sudah penat dengan semua ini. Dia tahu hyungnya hanya ingin yang terbaik untuknya namun dia masih tidak mampu mengungkapkan rasa cinta itu kerana dia tahu cinta Naeun bukan untuknya. “ Hyung...stop nagging!” marah Kyuhyun. “ I’m not! I just worry about you,” balas Sungmin.
                “ Stop worry about me, hyung! I’m okey,” Kyuhyun masih mahu mengalah. “ I know you’re not, Kyu. Stop acting like a tough man. You still Kyuhyun that I know, Kyuhyun yang manja dan yang sentiasa mencuba untuk jadi kuat agar orang lain tidak nampak kelemahan kau. Kau benci apabila orang lain tahu kelemahan kau. But this time, I’m begging you. Please tell her the truth. Kyu, tak salah kalau kau cuba untuk mendapatkan cinta kau,” ujar Sungmin perlahan. Kyuhyun melihat mata Sungmin, dia dapat melihat keikhlasan Sungmin. Matanya sudah bergenang. “ But she doesn’t love me, hyung! She loves him. I can know that. Her smiles, her laugh when talks about him is really different, hyung. So, what can I do anymore? I will never can have her heart. I just want to love her hyung eventhough without she knows it,” ujar Kyuhyun. Air matanya menitis perlahan.
                Sungmin memeluk Kyuhyun. Dia turut terluka apabila melihat hati Kyuhyun terluka. Dia hanya ingin Kyuhyun dapat hidup bahagia. “ Kyu-ah, stop crying! Hati hyung turut terluka apabila melihat kau begini. You should try to tell her, maybe she also loves you,” ujar Sungmin. Kyuhyun mengeleng. “ No,hyung! She will never love me. I just want to love her secretly, hyung,” balas Kyuhyun. “ Kalau itu keputusan kau, hyung tak boleh halang. I just can support you,” pelukan dileraikan. Kyuhyun senyum. “ Gumawo, hyung”.
                “ Yah~ Lee Sungmin, what you do? Kau ambil dompet ke buat dompet? Kau tahu tak dah berjam aku tunggu kau,” tiba-tiba muncul Hankyung hyung. Wajahnya berpeluh-peluh, mungkin kerana menunggu bawah matahari terik. Sungmin mengetuk kepalanya. “ Mianei, hyung! Sungmin lupa....mianei..” Kyuhyun ketawa apabila melihat wajah takut Sungmin. “ Kau pergi sorang-soranglah, hyung malas nak teman,” ujar Hankyung sebelum berlalu pergi. Hankyung merajuk. “ Mampus aku, hyung dah merajuk,” ujar Sungmin sebelum berlari ke bilik Hankyung. Kyuhyun hanya ketawa apabila melihat gelagat hyungnya. “ Actually, I’m so lucky to have both of you as my hyung”.
***
                “ Kyu, why you still alone?” tanya Naeun pada suatu hari. “ Hah?” Kyuhyun blur. “ Kenapa pula kau tanya soalan tue?” tanya Kyuhyun pula. “ Yelah. Kau handsome, you’re a prince charming but why you never have a girlfriend?” Naeun masih tertanya-tanya. “ Are you gay?” tanya Naeun perlahan. “ Yah~ I’m not gay. I’m a normal man,” marah Kyuhyun. “ So why you still alone? Aku kenal seseorang, she looks good to you. Want to meet her?” tanya Naeun. “ No need! I’m not alone, Son Naeun. I’m already have someone,” ujar Kyuhyun. Kyuhyun tahu dia tak sepatutnya berbohong, namun dia terpaksa lakukan itu. Mata Naeun terbuka luas, dia terbangun secara automatik. “ Jinja?” Naeun bertanya. Kyuhyun hanya mengangguk. “ Since when? Kenapa kau tak beritahu aku?” tanya Naeun lagi. “ Maybe already 2 months? Aku just nak cari masa yang sesuai untuk beritahu kau,” jawab Kyuhyun.
                Naeun terus memeluk Kyuhyun. “ I’m happy to hear that. I’m so happy to know that my best friend is not a gay,” Naeun tersenyum. Namun tanpa Naeun tahu, senyumannya telah meranapkan sekeping hati seorang lelaki yang bernama Cho Kyuhyun. Kyuhyun ingin sekali melihat wajah cemburu Naeun saat dia memberitahu mengenai hal ini namun senyuman Naeun sudah menyakinkan dirinya bahawa dia tidak pernah di hati Naeun. Dia hanya sekadar kawan. “ Tell me about her!” Naeun memandang Kyuhyun. “ She is perfect, nice to everyone. Loves the kids. Likes chocolate a lot. She is funny, lovely and has natural beauty,” ujar Kyuhyun. “ Yah~ you really love her, right? Bila nak bawa aku jumpa dia?” tanya Naeun. “ Apabila masanya tiba!” balas Kyuhyun. Son Naeun, kenapa kau tak perasaan dengan kata-kata aku tadi? That girl is you! The girl is I described is you!
***
                Kyuhyun, Sungmin dan Hankyung berjalan-jalan di taman setelah keluar membeli-belah. Dari jauh, Kyuhyun melihat Myungsoo sedang melambai kea rah seseorang yang berada di seberang sana. Kyuhyun menoleh ke seberang sana, kelihatan Naeun sedang tersenyum gembira. Wajah Kyuhyun berubah saat itu. Dia gembira apabila melihat Naeun bahagia namun hatinya terluka apabila menyedari bahawa dia bukanlah sumber kebahagiaan itu. Sungmin dan Hankyung berpandangan antara satu sama lain. Mereka tahu hati Kyuhyun pasti terluka. “ Kyu-ah, let’s go back,” ujar Sungmin sebelum menarik tangan Kyuhyun. Kyuhyun hanya membiarkannya.
                Sebelum berlalu pergi, Kyuhyun ternampak ada sebuah kereta sedang meluncur laju ke arah Myungsoo yang sedang melintas jalan. Myungsoo tidak perasaan mengenai itu kerana matanya hanya melihat kea rah Naeun. Kyuhyun terus berlari kea rah Myungsoo. Jeritan Sungmin dan Hankyung memanggil hanya dibiarkan. Kyuhyun harus menyelamatkan Myungsoo demi Naeun, demi untuk melihat senyuman Naeun.
***
                Air mata Naeun menitis laju saat melihat melihat wajah kaku Kyuhyun di dalam keranda. Perasaannya bercampar-aduk saat ini. Dia sangat berterima kasih kepada Kyuhyun kerana telah menyelamatkan nyawa Myungsoo namun pada masa yang sama, dia tidak sanggup kehilangan Kyuhyun. Myungsoo hanya mampu memeluknya sambil memohon maaf kerana dia tahu semua yang berlaku kerana kecuaian dirinya sendiri. Kini, Cho Kyuhyun sudah tiada. Dia tidak mampu mngundurkan masa kembali. Dia hanya mampu berharap agar Kyuhyun mampu memaafkannya. Dia juga berjanji akan menjaga Naeun dengan baik kerana dia tahu betapa Kyuhyun menyayangi Naeun.
                Setelah Kyuhyun selamat dikebumikan, Naeun masih tidak berganjak daripada tempat duduknya. Kubur Kyuhyun diperhati dengan linangan air mata. Myungsoo sudah meninggalkan Naeun sendirian dan menunggunya di dalam kereta. Naeun menoleh apabila ada orang memegang bahunya. “ Sungmin oppa?” wajah sugul Sungmin dilihat. “ Naeun, ini surat daripada Kyuhyun. Surat yang ingin sekali dia berikan kepada kau tapi dia tak pernah mempunyai kekuatan. Naeun, terima kasih kerana pernah menghadiahkan kenangan yang terindah kepada Kyuhyun. Kerana kau, dia masih tersenyum meskipun betapa pahitnya kehidupan dia,” ujar Sungmin perlahan. Naeun hanya diam sambil mengambil surat yang diberikan, kenangan pahit yang telah menimpa Kyuhyun suatu ketika dahulu kembali diingatinya.
                Hankyung menghampiri mereka berdua. “ Terima kasih kerana kau memberinya semangat di saat kami sendiri tak mampu. Kerana kau, Kyuhyun semakin dewasa. Terima kasih,” ujar Hankyung pula. “ Oppas! Mianei! Kyu mati sebab..” Naeun tak mampu menghabiskan kata-katanya kerana dia tidak mampu menahan airmatanya. Hankyung memeluk Naeun. “ Naeun, bukan salah kau semua ini berlaku. Bukan juga salah Myungsoo. Hyung dah lepaskan dia pergi, jadi kau pun harus lepaskan dia. Sebelum dia pergi, dia hanya kata keep smilling. Jadi, kita harus terus tersenyum untuknya,” ujar Hankyung. Hankyung turut merasa terluka di atas pemergian Kyuhyun. Dia sempat merasa benci kepada Naeun dan Myungsoo. Tapi saat dia terkenangkan senyuman dan kata-kata Kyuhyun sebelum Kyuhyun menutup mata, Hankyung terus berusaha untuk tersenyum. Dia harus kuat demi Sungmin.
***
Son Naeun, my beautiful girl in my life. Thank you because make me happy. Thank you for giving me a lot of advices. Thank you because you always cheering me up J
Naeun, ingat tak lagi pertemuan pertama kita? Aku sentiasa ingat kenangan itu. Mana mungkin aku mampu melupakan peristiwa yang telah menemukan kita. Saat itu, aku dibuli kerana appa aku telah dipenjarakan. Dipenjarakan kerana telah membunuh ommaku sendiri. Saat itu, aku hanya mampu menangis. Aku tak mampu mempertahankan diri sendiri. Tapi saat itu juga, kau datang. Dalam ketakutan, kau cuba membantu aku. Aku sangat berterima kasih untuk itu.
Ingat tak lagi saat kau cuba untuk menjadi sahabat aku? Setelah peristiwa omma aku dibunuh, aku menjauhi semua orang. Aku mulai takut kepada semua orang. Aku hanya percayakan Sungmin hyung dan Hankyung hyung saja. Tapi kau datang untuk menjadi sahabatku. Meskipun aku menolak huluran persahabatan yang diberikan, kau tetap tidak berganjak. Kau tetap ada di sisi aku, mengesat tangisanku sehinggalah kita bergelar sahabat.
Ingat tak lagi saat appa aku dijatuhkan hukuman gantung sehingga mati? Aku sedih sangat pada saat itu. Sememangnya, aku sangat membencinya kerana dia telah membunuh omma tapi pada masa yang sama, aku tak ingin kehilangannya. Aku menangis dengan teruk. Sebagai kanak-kanak yang baru berumur 12 tahun, aku masih kecil untuk terima semua ini. Melihat omma aku dibunuh di depan mata menjadikan aku semakin lemah. Sungmin hyung dan Hankyung hyung cuba menjadi kuat untuk aku, memujuk aku namun aku tahu, hati mereka turut hancur. Aku ingin jadi, aku tak ingin jadi beban kepada mereka namun aku tak mampu untuk kuat. Kau cuba menghibur aku saat itu. Kau berusaha menghibur aku dengan segala lawak kau. Kau cuba memasak untuk aku tapi akhirnya, kau hampir membakar rumahku. Kau dimarah oleh Sungmin hyung dengan teruk tapi akhirnya, kepolosan kau membuatkan kami bertiga ketawa. Ye, kau yang berjaya membuat kami ketawa setelah peristiwa itu berlaku.
Ingat tak lagi apa yang pernah kau kata? “ Cho Kyuhyun, no matter what happen, I, Son Naeun will never leave you. I’ll always be your friend. I’ll always be there for you. I’ll always cheer you up. I love you so much. Sungmin oppa, Hankyung oppa and me will never leave you. Always remember that your omma and your oppa love you a lot. Don’t hate your oppa, forgive him” aku gembira apabila mendengar kata-kata itu. Kau sememangnya menunaikan janji itu. Kau tak pernah tinggalkan aku. Kau, Sungmin Hyung dan Hankyung hyung tak pernah tinggalkan aku. Aku bersyukur kerana dianugerahkan tiga orang yang sangat menyayangi aku.
Naeun, ingat tak saat kau memberitahu aku tentang Myungsoo? Aku rasa takut. Aku takut dia akan merampas kau dari aku. Aku takut kau akan meninggalkan aku. Tapi saat itu, aku sedar bahawa kau berhak untuk bahagia dan Myungsoo adalah kebahagiaan kau. Setelah melihat kau bersamanya, hati aku terasa semakin sakit. Terlalu sakit, Naeun. Aku cuba untuk kuat, aku cuba untuk gembira demi kau. Semakin aku cuba, semakin sakit yang aku rasakan! Naeun, maafkan aku kerana aku pernah berharap agar kau dan dia akan putus. Aku pernah berharap agar dia akan tinggalkan kau. Mianei.. Tapi itu tidak mungkin akan berlaku kerana aku tahu dia sangat menyayangi kau. Aku dapat melihat keikhlasannya untuk kau.
Naeun, aku sangat mencintai kau. Namun aku tak pernah ada kekuatan untuk melafazkan itu. Ingat tak lagi saat aku memberitahu kau bahawa aku sudah ada orang yang aku suka? Naeun, that person is you! Yes, that person that I love a lot is you, Son Naeun! Tapi aku sedar yang aku takkan mungkin dapat memiliki kau. Aku sememangnya tidak pernah berharap untuk memiliki kau. Aku hanya ingin mencintai kau dan melihat kau bahagia. Naeun, terima kasih kerana hadir dalam kehidupan aku. Terima kasih kerana telah menghadiahkan perasaan cinta ini. Terima kasih kerana kau tetap ada di sisi aku di saat semua orang menjauhi aki. Terima kasih kerana telah membantu untuk bangkit daripada semua kehancuran.
Naeun, keep smilling. Walaupun aku mungkin tidak akan ada di sisi kau lagi, percayalah bahawa aku takkan pernah berhenti mencintai kau. Maafkan aku kerana begitu takut untuk meluahkan perasaan aku kepada kau. Maafkanlah lelaki pengecut ini. Sesungguhnya aku tak layak untuk kau. Naeun, teruslah tersenyum walaupun aku tiada di sisi kau. Sentiasa ingat bahawa aku, Cho Kyuhyun akan sentiasa mencintai kau.
You ask me, “ are you still alone?”. And I just laughed. I’m loving  someone. I have someone to love. You seem to worry about me. Telling me there is someone that you would like me to see. Do you know that I also have a great lover? Someone that I cherish so much, that I had to hide. That someone, only I can see her. She is only visible to my eyes. I will keep her locked in my lips forever. Only the tears that fill in my eyes know that person is you. I don’t want to have her. I don’t want to be greedy. I just want to love her. Can you see, I’m not alone? So, don’t worry about me so much. I’ll introduce her to you someday. Can you hear my tears filled up in my eyes say? That person is you!!
From Cho Kyuhyun! <3

                Air mata Naeun menitis saat membaca surat itu. Dia tidak pernah menyangka bahawa Kyuhyun mencintainya.  Dia tidak pernah menyangka bahawa dia telah menyakiti hati Kyuhyun. “ Mianei, Kyu!! Mianei....” tangis Naeun. Dia ingin memohon maaf kepada Kyuhyun namun dia sedar bahawa itu sudah terlambat kerana insan bernama Cho Kyuhyun sudah tiada. “ Saranghae, Son Naeun,” Naeun bagaikan terdengar kata-kata itu. Air matanya terus menitis. “ Cho Kyuhyun, nado saranghae. Saranghae, chingu!”.







Tuesday, 18 March 2014

letter from your hyung, kim sunggyu




Infinite sampai ke dorm mereka setelah pulang daripada menghantar Sunggyu yang akan menjalani military army. Selangkah mereka masuk ke dalam dorm, suasana menjadi sepi. Tiada lagi jeritan Sunggyu memarahi mereka. Tiada lagi suara Sunggyu membebel kepada mereka. Mereka tidak pernah menyangka mereka akan serindu ini apabila Sunggyu tiada. Biar kata orang, apabila kita kehilangan baru kita sedar betapa pentingnya seseorang itu dalam kehidupan kita. “ Sungjong rindu Sunggyu hyung,” ujar Sungjong perlahan. Mereka yang lain hanya diam apabila mendengar kata-kata Sungjong kerana sememangnya mereka juga merinduinya. Myungsoo hanya memeluk Sungjong bagi memberinya kekuatan.
Tiba-tiba, manager masuk ke dalam dorm mereka dengan beberapa kotak ayam goreng. Infinite melihat dengan kerut seribu. “ Hyung menang loteri ke? Kenapa hyung beli semua tue?” tanya Sungyeol. Sungjong tidak mempedulikan mereka, dia hanya teringatkan Sunggyu pada saat ini. “ Hyung, kitaorang tak rasa nak makan. Kitaorang risaukan hyung. Macam mana dia dekat sana? Adakah dia dapat makan dengan elok?” ujar Woohyun perlahan. Woohyun benar-benar risaukan keadaan hyungnya pada saat ini. Manager mereka melihat wajah Infinite pada saat ini, wajah yang penuh dengan kebimbangan. “ Selalunya korang yang akan merengek minta hyung belikan ayam goreng tapi sekarang, kau tak nak makan pula. Don’t worry a lot abou Sunggyu. He will be okey,” ujar manager mereka. Infinite tetap diam tanpa sebarang kata.
Manager mereka meletakkan bungkusan ayam itu di bawah. “ Sunggyu yang suruh hyung belikan untuk korang. Dia nak korang makan ayam itu dan bersemangat untuk teruskan perjuangan meskipun tanpa dia. Dia nak korang tunggu dia, dia akan kembali selepas 2 tahun. Your leader want the best for you! Dia nak korang bersemangat bukan jadi lemah macam nie. If you really love your leader, eat that chicken and read this letter,” ujar manager mereka sebelum berlalu pergi. Dia sempat memberikan surat yang diberikan Sunggyu kepada Hoya. Hoya memandang membernya yang lain. “ Hoya-ah, kau ja lar yang baca,” ujar Dongwoo. Mereka duduk dalam bulatan bagi memudahkan mereka mendengar apa yang dibaca oleh Hoya.

To Dongwoo, Woohyunnie, Hoya, Yeollie, Myungie and Jongie
Saat korang baca surat ini, hyung sudah tiada di sisi korang. Hyung minta maaf kerana hyung tak mampu berada di sisi korang selama 2 tahun tapi hyung yakin korang akan okey meskipun tanpa hyung. Bukankah lebih seronok apabila tiada orang yang akan berleter lagi? Betul tak, Woohyunnie? Takkan ada lagi orang yang akan mengarah korang untuk kemas dorm. Seronok kan, Jongie? Mesti korang sedang ketawa sekarang kan? You’re not crying, right? If yes, I’m happy to hear that. Please don’t cry and don’t worry about me. I will be okey.
Sebelum pergi, hyung sempat berfikir bagaimana kehidupan korang tanpa hyung. Sebesar mana pun kerisauan korang terhadap hyung, hyung lagi risaukan korang. Selama ini korang selalu di mata hyung, hyung selalu dapat memerhati keadaan korang tapi selepas nie, korang kena jalani semua ini tanpa hyung. Dongwoo, hyung percaya kau dapat jaga dongsaeng yang lain dengan baik. Hyung harap kau dapat lindungi dorang. Sentiasa bantu dorang, Dongwoo. Jangan biarkan dorang menanggung masalah sendiri. Tapi janganlah sampai kau abaikan diri kau juga. Take care of yourself too.
Woohyunnie, I’m worrying a lot about you. Tolong dengar cakap Dongwoo. Jangan jadi keras kepala. Be a good dongsaeng. Take care of our room! Do the best Woohyunnie! Woohyunnie, if you have problem, please tell others.  Hyung tak ada untuk mendengar masalah kau lagi. Jebal, be a good dongsaeng and good hyung. Bantu Dongwoo untuk jaga dongsaeng yang lain. Hoya-ah, dalam semua member, kau adalah dongsaeng yang hyung tak risau sebab hyung tahu kau boleh jaga diri dan boleh jaga member yang lain. Hoya-ah, jadual kau semakin padat. Hyung tahu kau penat tapi keep stronger, I know you can do it. Hyung harap kau boleh bantu hyung untuk jaga dorang semua, untuk mengesat tangis dorang, untuk membuat dorang ketawa dan memberikan dorang kata-kata semangat sebab hyung tahu kau adalah dongsaeng yang paling kuat meskipun gelaran kau adalah hobaby. Hoya-ah, hyung percayakan kau.
Yeollie, my choding dongsaeng. Hyung hanya berharap yang kau boleh jaga diri. Kurangkan minum kopi. Jebal, I’m worrying about your health. Jangan sakit lagi. Hyung akan risau di sini. Yeollie, tolong jagakan Myungie untuk hyung kerana hyung tahu dia paling rapat dengan kau. Temanilah dia di saat dia ada masalah. Jangan biarkan dia sendiri. Yeollie, jangan buli Jongie lagi. Tunggu hyung balik, baru kita buli dia puas-puas. Haha.. Jaga diri. Teruslah hiburkan dorang dengan lawak kau tue. Myungie, I’m worrying a lot about you. Myungie, jangan pendam masalah kau sendiri. Beritahu mereka semua. Your problem is our problem, that is what we called friend, right? Myungie, hyung tahu kau sentiasa cuba lakukan yang terbaik untuk Infinite tapi jangan sampai abaikan kesihatan kau. Jangan terlalu bekerja sehingga kau abaikan kesihatan sendiri. Seriously, Kim Myungsoo, hyung risaukan kau. Hyung terkadang tak mampu membaca fikiran kau, hyung tak dapat tahu sekiranya kau ada masalah ke tak. Oleh itu, beri peluang kepada kitaorang untuk membantu kau.
Jongie, my cute maknae. Jongie, hyung tak perlu risaukan kau kerana hyung tahu kau akan dengar cakap hyungs yang lain dengan baik. Kau takkan menyusahkan dorang, hyung tahu itu. Sebab itu, hyung selalu bersyukur kerana kau menjadi maknae kitaorang. Jongie, jagalah hyungs yang lain juga kerana kadang-kadang kau yang patut dipanggil sebagai hyung bukannya dorang. Mungkin kerana sikap kau yang lagi matang berbanding dorang..haha.. Jongie, belajar elok-elok. Hyung nak dengar kau dapat result yang elok. Jangan hampakan hyung. Infinite, do the best. Teruskan perjuangan meskipun tanpa hyung. Hyung yakin korang boleh. Kalau ada masalah, bincanglah elok-elok, jangan bergaduh.
Eventhough this is quite embarrassing, I want to say some words that I never speak out to you guys. First, thank you for respecting a hyung like me and following what I say. I’m happy that I have you guys around me. I’m not a strong person and sometimes I’ll pretend to be powerful and confident even when I’m really not. But I know nothing is impossible because I have you guys to protect me. I’ll become stronger if you guys stay with me forever. I hope we will stay as best friends for the rest of our lives. You guys should happy to have a hyung and friend like me..haha.. To our Dongwoo, Woohyunnie, Hoya, Yeollie, Myungie and Jongie, hyung loves all of you.
Hyung akan kembali. Hyung harap korang dapat teruskan perjuangan Infinite. Selagi kita masih ada Inspirit, selagi itu Infinite akan tetap ada. Jaga diri kalian baik-baik. Jangan lupakan hyung. If I have time, I will call you guys. I will miss you guys...goodbye..

p/s : Hyung suruh manager hyung belikan korang ayam goreng, kalau dia tak beli, beritahu hyung. Hyung nak tuntut duit hyung balik. Kalau dia beli, makanlah ayam goreng tue, ingatlah yang hyung takkan pernah tinggalkan korang. Hyung akan tetap sokong korang.
SINCERELY YOUR HYUNG, KIM SUNGGYU <3


                Air mata Infinite menitis saat Hoya membaca surat yang diberikan oleh Sunggyu. Sememangnya mereka mengakui bahawa leader mereka mempunyai kelemahan namun tiada sesiapa pun yang sempurna dalam dunia ini. Tapi leader mereka sentiasa berusaha untuk menjadi leader yang terbaik. Leader yang sanggup memdengar setiap masalah mereka, yang sentiasa mengesat tangisan mereka, yang berusaha untuk memajukan Infinite. “ Jom makan!” ajak Dongwoo. Mereka makan dengan perlahan, masing-masing sedang mengenang kembalik kenangan bersama Sunggyu. “ Hyung, Woohyun akan jadi dongsaeng dan hyung yang terbaik. Woohyun takkan menyusahkan sesiapa lagi,” bisik hati Woohyun. “ Hyung, Dongwoo akan jaga dorang macam hyung jaga kitaorang,” bisik hati Dongwoo pula. “ Hyung, Hoya takkan menyerah. Hoya akan buat hyung bangga,” janji Hoya pada dirinya. “ Hyung, Sungyeol akan jaga diri. Sungyeol takkan sakit lagi. Sungyeol tak nak hyung risau,” bisik hati Sungyeol. “ Hyung, Myungsoo janji yang Myungsoo takkan buat hyung risau,” bisik hati Myungsoo. “ Hyung, Sungjong akan dapat keputusan yang cemerlang. Sungjong akan berjaya dalam pelajaran dan kerjaya. Sungjong takkan hampakan hyung,” janji Sungjong. “ Kita pasti akan tunggu hyung sebab tanpa hyung, Infinite takkan lengkap,” ujar Hoya. Semua hanya mengangguk. We will wait! Always waiting for you, hyung because you will always be our leader.







Thursday, 13 March 2014

KIM MYUNGSOO BIRTHDAY PLUS INFINITE





Kim Myungsoo!!! Oppa, saengil chukahamnida!! Aku nak sangat ke Korea agar aku dapat bertemu dengan oppa dan mengucapkan happy besday kepadanya tapi itu mungkin hanya sebuah mimpi. Seandainya itu hanya mimpi, aku tak ingin bangun dari mimpi itu. Jadi, sempena hari jadi oppa yang ke-23, aku nak kirimkan sepucuk surat untuk hari jadinya. Walaupun sekadar dipost di blog nie, tapi aku tetap gembira..

To Kim Myungsoo oppa!
Oppa, I'm happy to be able to know Infinite. It is because of you oppa! Oppa is the reason why  I know Infinite. The first time I see you is when I watch Shut Up Flower Boys Band. Because of that drama, I fell in love with you, Kim Myungsoo. I love your personality! Cool and mystery! But you will do everything to protect your love ones! I love that.
After that, I start to search about you and lastly, I know about your group, INFINITE! The first variety show that I see is Infinite Sesame Player! Daebak!! From that variety show, I start to like you guys! I love the leader, Kim Sunggyu, Jang Dongwoo, Nam Woohyun, Lee Howon, Lee Sungyeol, Lee Sungjong and ofcourse, Kim Myungsoo. 7 men with different personality! Haha.. Infinite always made me laugh when you guys laugh and cry when you guys cry. I’m proud to be Inspirit.
Myungie oppa, the guy who really loves black and likes to collect the same pattern of shirts and hats..haha..you really weird but that made me loves you more. Sometimes, you look really lonely and unhappy but sometimes, you could be like a cute child. Maybe what everyone’s saying is true. You have two personalities. L and Kim Myungsoo! L is the guy who is cool, mystery and busy with his own world. Don’t care about others. But Kim Myungsoo is the guy who always smiles, talks and acts like a kid..haha..but no matter what, you still Kim Myungsoo, the visual of Infinite. L and Kim Myungsoo are the same person, two different names but one soul!
Myungie oppa, I think I know you. You will show your true personality when you with someone that you close which is your group. Just same with me! So, you’re actually a shy boy. You love to hug your group because you really love them and don’t want to lose them. I love the way you love them. Although sometimes you seem not care about your group, but in fact, I know you care a lot about them and worry about them. You always want to do the best in your acting because you don’t want to made them disappointed! I know that oppa!
For your birthday, I really want to say happy birthday to you. Thank you, oppa because you already introduced the best group, Infinite to me. Thank you because always made me happy with your smile. Thank you because you always do the best for Infinite and Inspirit. Oppa, I always pray the best for you guys. I wish that Infinite will get more awards in 2014. I can’t wait for Infinite comeback. I hope that Woohyunnie oppa will succeed with his new duo with Key oppa. I also hope the new subunit, Infinite F will succeed too! Do the best oppa! I want to see you guys again after 10 years! Infinite will always be together! Remember that, oppa! Once again, saengil chukahamnida oppa! Always smile oppa! No matter what happen, infinite and Inspirit will always support you. We never leave you. That our promise! Hwaiting! Love you a lot <3 HAPPY BIRHTDAY KIM MYUNGSOO...
                                  SINCERELY ALIA FROM MALAYSIA<3


                Haha..comel tak surat aku? Aku dah berusaha untuk menulis surat tue dalam bahasa inggeris walaupun aku tahu ada banyak grammar mistake. Kalau cikgu BI aku baca, confirm kena cekik..haha..apa2 pun surat tue memang lahir daripada hati aku yang tulus. Tak pernah aku menyangka group yang suatu ketika dahulu tidak pernah aku kenali akhirnya menjadi group kegemaran aku. Semuanya kerana Kim Myungsoo. Walaupun Myungie oppa adalah bias aku dalam Infinite, aku tetap suka kesemua member dalam Infinite kerana ketujuh-tujuh mereka mempunyai personaliti yang berbeza. Personaliti yang berbeza itulah yang membuat aku menyukai Infinite. Always will love them!

aigoo~ his smile!
this is not mine

they look happy :)
this is not mine
myungsoo and his leader, sunggyu
gif is not mine

myungsoo with his dino hyung..dua lelaki yang sememangnya tak boleh hidup tanpa makanan..haha
gif is not mine
myungsoo and his greasy hyung..nam woohyun, stop doing that..haha..
this also not mine
myungsoo with his hobaby hyung
gif is not mine
myungsoo with his choding hyung aka his chingu
gif is not mine
myungsoo with his only one dongsaeng and maknae
this is not mine

        Myungsoo oppa kelihatan begitu gembira saat bersama membernya yang lain. Senyuman kelihatan di wajahnya. Aku gembira melihat senyuman itu. Aku berharap Infinite akan tetap bersama. Tidak kira walaupun beribu badai yang datang, mereka tetap akan menempuhinya bersama. They will be together until infinity J


















         Mereka sentiasa berusaha yang terbaik demi  kejayaan Infinite. Mereka tidak mahu mengecewakan antara satu sama lain. Mereka melindungi dan menyayangi antara satu sama lain. Itulah yang dipanggil persahabatan dan persaudaraan dalam kumpulan. Aku sentiasa mengagumi persahabatan yang dibina. Infinite, fighting :)


Wednesday, 12 March 2014

my friends aka my chingus....gumawo






2 tahun yang lalu, aku melangkah masuk ke MRSM PDRM Kulim dengan langkah kaki yang sangat berat. Menoleh ke belakang, aku lihat emak sudah menitiskan air mata. Aku kuatkan semangat. " Tisya, kau tak boleh nangis" kata-kata itu berulang-ulang kali aku bisikkan di telingaku. Aku tak mahu menyusahkan sesiapa. Aku tak mahu emak risaukan aku. Aku nak emak tidak risau melepaskan aku pergi. Tapi hakikatnya, setiap malam aku akan nangis sorang-sorang sebab rindukan family..haha..macam budak-budak.
Tapi aku telah berkenalan dengan rakan-rakan yang sangat baik. Mira, Sofea, Shidah, Ana, Yanie, Ikin, Lin dan Teah. Kerana mereka, aku mula mengenali erti persahabatan yang sebenarnya. Sempena hari jadi aku yang ke-18, aku nak mengungkap betapa aku berterima kasih di atas kehadiran mereka dalam kehidupan aku.

To my friends, chingus
Sememangnya 2 tahun adalah masa yang amat singkat tapi kenangan yang telah terukir selama 2 tahun itu adalah kenangan yang amat terindah. Setelah SPM berakhir, aku menarik nafas lega kerana mimpi ngeri kita semua sudah berakhir tapi pada masa yang sama, aku tak sanggup meninggalkan maktab yang telah memberikan kita semua kenangan sama ada manis ataupun pahit dan yang paling penting, aku takut semakin jauh kita nanti semakin kita melupakan antara satu sama lain. Zaman sekolah sudah berakhir, zaman university bakal menghampiri. Kita semua mungkin tidak akan ditakdirkan satu university, jadi aku takut kita bakal melupakan antara satu sama lain...haha..mungkin aku yang lebih-lebih..abaikan itu. Sebab aku yakin di mana pun kita berada, kita akan tetap kawan.
Aku ingat lagi ketika aku demam. Itu mungkin demam aku yang agak teruk. Aku rasa nak nangis sebab pertama kali aku demam tanpa kehadiran mak dan abah aku. Tapi korang semua ada di sisi aku, menjaga aku. Sejujurnya, aku rasa bersyukur kerana dipertemukan dengan korang. Pertama kali juga, aku harus diambil darah tanpa mak dan abah aku. Aku takut. Air mata aku menitis saat tue tapi korang buat aku ketawa dengan karenah korang. “ Tutup kipas, dia kena selimut,” kata seseorang daripada korang then ada suara lagi, “ Buka kipas, jangan selimut”. Dalam sakit pun, aku ketawa. “ Yah~aku nak dengar cakap sapa nie?” marah aku. “ Tisya, makan ubat nie. Elok untuk hilang panas,” Sofea pula datang dengan ubat dia. Walaupun aku jarang makan ubat macam tue tapi aku makan gak sebab menghargai pertolongan Sofea. Mira sanggup tak pi prep just untuk teman aku, sanggup study dalam gelap sebab tak mau ganggu aku tidur. Aku amat hargai itu. Korang amikkan aku makanan tapi aku tak habiskan pun. Maaf. Apabila aku dah sembuh, aku nak sangat beritahu korang yang aku sangat berterima kasih tapi lidah aku tak mahu mengungkapnya. Aku malu. Jadi, dekat sini, aku ucapkan terima kasih..gumawo..
Aku nie boleh dikira ratu tidur jugalah. Semua tempat aku boleh tidur. Depan cikgu yang paling ditakuti oleh warga maktab aka cik khot pun aku boleh tidur. Depan cikgu yang paling warga form 5 tak nak tidur dalam kelas dia aka teacher wan pun aku pernah tidur..haha..memang tabiat yang paling payah dibuang daripada form4 hinggalah form5. Makmal physics n chemist sudah menjadi tempat biasa. Sekarang nie aku rindu nak tidur dalam makmal lagi..hehe..sekarang aku nak ucapkan terima kasih kepada korang yang sudi kejutkan aku ketika aku tidur terutamanya Teah, Shidah dan Ana. Teah sememangnya berbakat untuk kejutkan orang tapi sayangnya, hanya mampu bertahan untuk beberapa minit then mengantuk balik..haha..dia yang berjasa selama aku di 4Zarqali, dia yang selalu kejutkan aku dengan Ikin sebab si Ikin tue kadang-kadang sama ja macam aku tapi mungkin tak seteruk aku..hehe..Shidah dan Ana pula berjasa selama aku di 5Batani. Dorang berdua yang selalu kejutkan aku Cuma kadang-kadang Shidah pun sama ja dengan aku..kaki tidur..bila kami berdua tidur, budak tiga ekor akan ketawakan kami..haha..itulah yang dipanggil virus tidur. Sorry Shidah kalau aku yang sebarkan virus tue. Ana selalu kejutkan aku masa dekat makmal sebab aku memang fobia makmal. Asal masuk makmal, mengantuk. Asal mengantuk, mesti dalam makmal. Pernah sekali tue, aku tidur sampai kerusi nak terbalik. Almaklumlah kerusi lagi tinggi dari orang..haha..apa2 pun terima kasih sekali lagi.
Ketika hari jadi aku, sejujurnya itu pertama kali dalam hidup aku, ada orang buat suprise besday untuk aku. Aku gembira sangat. Aku sangat-sangat berterima kasih. Sejujurnya, aku sedih sangat pada hari tue sebab buat pertama kali aku sambut besday tanpa kehadiran mak n abah aku. Tapi 5Batani dan Sree menjadi dalangnya yang menyanyikan lagu hari jadi untuk aku setiap waktu kelas telah membuat aku gembira. Perasaan aku pada saat itu, malu plus happy. Pertama kali, ada orang seramai tue nyanyi untuk aku. Hadiah tue msih aku simpan dengan elok plus kotak dan pembalut pun masih dalam simpanan aku. Sekali lagi, terima kasih.
Terlalu banyak yang aku belajar dari korang semua. Terlalu banyak kenangan yang terindah. Ketawa bersama, menangis bersama! Kenangan itu akan tetap berada di ingatan aku. Aku menyusun sepuluh jari plus sepuluh jari kaki memohon maaf andai selama kita bergelar kawan, aku pernah menyakiti korang secara sengaja atau tak sengaja. Sesungguhnya aku tak ada niat untuk menyakiti korang. Andai kata jarak akan memisahkan kita, aku harap aku akan masih ada dalam ingatan korang. Aku masih  akan ada dalam list tetamu untuk perkahwinan korang. Aku sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kita semua, semoga segala impian akan tercapai, semoga dipertemukan dengan calon suami yang mampu membimbing kita ke jalan yang diredhai-Nya. Amin.
SINCERELY YOUR FRIEND, TISYA


“ truly great friends are hard to find, difficult to leave and impossible to forget”
“ a friend is someone who can see the truth and pain in you even you’re fooling everyone else”
“ a friend is someone who understand your past, believes in your future n accepts you today just the way you are”
“ real friends are always going to be there by your side even at times when you tell them to leave”
“ sometimes, when I say “ I’m okay”. I want someone to look me in the eyes, hug me tight and say, “ I know you’re not okay. Tell me, I’m your friend” “
“a best friend isn’t just someone who’s always be there for you. It’s someone who understands you more than you understand yourself”
“ best friends are the people who make your problems as their problems so you don’t have to go through them alone”
“ a best friend is someone you can call at any hour to laugh, to cry, or to complain”

p/s: warning to all my friends’ boyfriends: she’s my best friend, if you break her heart, i’ll break your face...haha..but i’m serious!!