Saturday, 12 December 2015

dance with my father




Back when I was a child, before life removed all the innocence
My father would lift me high and dance with my mother and me and then
Spin me around ‘til I fell asleep
Then up the stairs he would carry me
And I knew for sure I was loved
If I could get another chance, another walk, another dance with him
I’d play a song that would never, ever end
How I’d love, love, love
To dance with my father again
When I and my mother would disagree
To get my way, I would run from her to him
He’d make me laugh just to comfort me
Then finally make me do just what my mama said
Later that night when I was asleep
He left a dollar under my sheet
Never dreamed that he would be gone from me
If I could steal one final glance, one final step, one final dance with him
I’d play a song that would never, ever end
‘Cause I’d love, love, love
To dance with my father again
Sometimes I’d listen outside her door
And I’d hear how my mother cried for him
I pray for her even more than me
I pray for her even more than me
I know I’m praying for much too much
But could you send back the only man she loved
I know you don’t do it usually
But dear Lord she’s dying
To dance with my father again
Every night I fall asleep and this is all I ever dream


Aku tak pernah menyangka bahawa aku akan kehilangan satu-satunya hero di dalam kehidupan aku dengan secepat ini. Tapi Allah telah mengambil dia jauh daripada kehidupan kami sekeluarga. Abah, sejujurnya sehingga saat ini, masih payah untuk Tisya terima kenyataan ini. Kehilangan satu-satunya lelaki di dalam keluarga benar-benar membuat kami lemah, abah. Tapi kami semua kena redha dengan pemergian abah. Ya Allah, tempatkanlah abahku bersama-sama orang yang beriman. Jika aku mohon satu saja permintaan, adakah Allah akan makbulkan? Tolong munculkan abah dalam mimpiku kerana aku terlalu merinduinya. Bolehkah itu jadi kenyataan?

Thursday, 11 June 2015

so sad:(

 

Aqu rasa dah lama blog nie dibiarkan begitu saja..a lot of things happened..sibuk dengan aktiviti-aktiviti harian sehingga mengabaikan blog nie..mianei..:) 9 June 2015, it should be the best day in my life..almaklumlar itulah hari anniversary untuk Infinite tapi malangnya pada hari tue jugaklar, result aqu keluar..yes, i'm a little bit dissapointed..result aqu teruk...satu arie aqu berkurung dalam bilik..
Aqu takut nak keluar, aku takut nak tengok muka mak dengan abah aqu..yelah, aqu dah kecewakan dorang kot..aqu nak nangis, tapi air mata aqu tak nak mengalir..aqu nak jerit tapi suara aqu tak nak keluar..just one thing i know, i need someone..aqu perlukan seseorang untuk aqu peluk dan menangis di bahu..seseorang yang akan pujuk aqu dan berkata, " it's okey, Tisya..ang dah cuba sedaya upaya..it's not the end" tapi malangnya, no one there..:(
Aqu bukan seperti kakak aqu yang selalu cerita masalah dia kat mak aqu, aqu bukan seseorang yang tahu untuk luahkan perasaan dia..pernah sekali otak aqu berfikir, " aqu nak cerita kat mak tentang....blah...blah" tapi bila mak aqu tanya, aqu terus kata aqu tak masalah..sedangkan sebaliknya...sejak kecil, aqu tak suka cerita masalah aqu kat orang..aqu tak suka susahkan orang lain..aqu suka tutup semua kesedihan aqu dengan senyuman..jadi orang selalu fikir yang aqu tak da masalah..walaupun hakikatnya, aqu tak seperti yang dibayangkan. Mak aqu selalu kata kak aqu senang sangat menangis dan aqu tak macam tue, aqu kuat tapi tahukah dia yang aqu selalu menangis dalam diam? Tahukah dia yang aqu selalu terluka seorang diri? Tahukah dia yang aqu selalu pendam masalah aqu? Tapi aqu tak pernah salahkan mak sebab itu salah aqu sendiri, aqu yang salah kerana tak pernah cuba untuk terus terang.
Masa kak aqu masuk asrama, hari-hari dia nangis bila call mak aqu tapi aqu sebaliknya..aqu tak nangis sebab aqu tak nak mak dan abah risaukan aqu macam dorang risaukan kak..kakak cerita semua yang berlaku pada dia setiap kali dia call mak tapi aqu? Aqu jarang sangat cerita semua yang berlaku pada aqu..aqu hanya cerita apa yang aqu rasa perlu..mungkin inilah masalah aqu, tak pernah tahu berterus terang..selalu fikir nak jaga perasaan orang tapi perasaan sendiri terabai..
Sejak kecil lagi, aqu suka nangeh sorang2..aqu akan cerita semua masalah aqu dekat teddy bear..sound like crazy, right? Tapi itulah Nur Alia Natisya yang dikatakan happy go lucky oleh semua orang..aqu selalu cuba untuk kuat dengan terus tersenyum..senyuman menunjukkan kita kuat kan?
Tapi hati aqu cukup terluka saat aqu dibandingkan dengan orang lain..keluarga aqu selalu bandingkan aqu dengan kak aqu..aqu dengan dia teramat berbeza..dia seorang selamba, berani dan sentiasa yakin tapi aqu? Aqu pemalu, aqu just akan ramah dengan orang yang aqu rapat ja dan aqu tak seyakin dia..mak aqu selalu suruh aqu jadi seperti dia tapi aqu tak boleh..dia adalah dia dan aqu adalah aqu..kakak dan adik aqu sangat aktif dekat sekolah. Kebanyakan cikgu dorang kenal dorang tapi aqu..aqu tak pernah aktif dalam kelas..boleh kira dengan jari ja berapa banyak cikgu yang kenal aqu..kadang2, aqu selalu berfikir kenapa aqu tak boleh jadi macam kak? Kenapa aqu macam nie? Kenapa aqu tak boleh dapat sebagus result kak? Dan sekarang, hati aqu cukup terluka..aqu ketawa tapi atie aqu menangis..i'm so tired:(
Aqu rasa ada beban yang teramat berat di bahu aqu tapi aqu tak tahu bagaimana nak buang beban tue..aqu rasa down sangat...sekarang nie, aqu selalu fikir, macam mana aqu nak masuk u? ada u nak terima aqu ke? But someone says this to me, " Tisya, don't worry..Allah know the best..In sha allah, Allah akan permudahkan segalanya"..kata-kata tue melegakan rasa sakit dalam atie aqu..kata-kata tue menguatkan semangat aqu..kata-kata tue membangkitkan keyakinan aqu..ye, aqu percayakan perancangan Allah..Allah pasti akan berikan yang terbaik untuk aqu.. "Ala, orang banding-bandingkan ang sekejap je tue, lama-lama dorang lupalah..pedulikan dorang jelar..ang fikirkan diri ang ja", sekali lagi, kata-kata dia membuatkan aqu tersenyum..tengs chingu:)
" Gagal sekali bukan bererti gagal untuk selamanya", aqu percayakan kata-kata tue..aqu akan bangkit..aqu akan kembali senyum..aqu akan kuat..aqu takkan nangis lagi..i need to face the truth..aqu hanya perlu masuk u dan lakukan yang lebih baik. Aqu tak pedulikan orang lain lagi..lantaklar, apa pun yang dorang nak cakap...
Alia Natisya yang sentiasa ketawa dan tersenyum adalah yang terbaik kan? Keep move on, forget the past..and work more harder to improve.. " Aqu akan jadi insan yang berguna kepada negara satu hari nanti"..hari nie, aqu menangis tapi esok hari, aqu akan pasti yang aqu akan ketawa bahagia..:)